
Dere yatağına ev yapmak
Ali Yiğit
Dere Yatağına ev yapma sel alır...
Şehirleşme noktasında ileriye dönük yapılaşma yapılmadığı gerçeğini bir kez daha görüyoruz Giresun'da...
Cumartesi akşamı Rize ve Giresun'da aşırı yağış sonrası taşan dere yatakları sonrası 4 can kaybı ve 12 kayıp insanımız var..
Koca koca kayalar, araçlar, ağaçlar ilçe merkezlerini yaşanmaz hale getirdi..
Atalarımız her yaşanan olay neticesinde ibretlik sözler atfetmişlerdir..
''Sel yerini alır'' Dere Yatağına Ev Yapma Sel Alır''
Yaşanan afetler sonrası yaşadığımız acılar hep insan hatası kaynaklıdır..
Deprem öldürmez çürük bina öldürür kabilinden..
Sel öldürmez ama siz selin önünü tıkayacak yerleşim yerleri yaparsanız sel gidecek bir yer bulacak işte gideceği yer üzerinde ev, araba, işyeri, bina ne varsa önüne katar ve götürür..
Her tarafı beton haline dönüştürürseniz neticede aşırı yağan yağmur sonrası oluşacak sel can ve mal kaybına sebep olacaktır.. Doğru yerde doğru yapılaşma olmadığı zaman doğa olayları afete dönüşüyor. Dere yatakları kapatılıyor, aşırı betonlaşma ve suyun emilimini sağlayacak yeşil alanlar imara açılıyor. İstediğiniz kadar mühendislik hizmeti yapın, doğa son sözü söylüyor.
Her sel afeti sonrası dere yatağındaki yerleşim yerleri konuşulur.. Ancak yapılan yapılmıştır mantığı ile hareket edilerek sonunda yaşanan bir sel karşısında yine acı olaylarla karşı karşıya kalıyoruz..
Şehrimizden örnek verecek olursak..
Konak Mahallemizden başlayan Aşşağıbağlar, Tecde, Karakavak Mahalleleri içerisinden geçen yaklaşık 15 Km uzunluğunda olan Horata Çayı sel yatağıdır..
Horata Çay kenarında fazla bir yapılaşma yoktu.. Geçmiş dönemlerde Horata Çayı üzerinde zaman zaman sel afeti yaşanmıştır.. Bu alan üzerinde herhangi bir yapılaşma bulunmadığından can ve mal kaybı olmadığı söylenir..
Ama şimdilerde ise Horata Çayının hemen sıfırına koca koca binalar yapıldı..
Çay üzerinde onlarca köprü yapıldı..
İleride bir sel felaketi yaşandığında Horata Çayı üzerine yapılan binaların sel felaketinden etkilenmemeleri nerdeyse imkansız gibi bir şey..
Allah muhafaza bir sel geldiğinde çayın üzerine yapılan yapılar suyun gidecek yönünü değiştirecektir.. Değişen selin yönü üzerinde ne varsa alıp götürecektir..
Hep olmazlardan yola çıkıyoruz.. Olduğunda ise adına afet diyoruz.. Depremin selin olması her zaman muhtemeldir..
On yılda,20 yılda belki 50 yılda bir olacaktır.. Bu afetlerin olma ihtimaline karşı tedbirli olmamız gerekir..
Sanırım yapılan yapılmıştır bundan sonrasına bakacağız diyeceğimiz muhakkak.. Ama gelinen noktaya baktığımızda yaşanan deprem ve sel felaketlerinin ardından çabuk unutuyor ve dere yatakları üzerine yeniden evler işyerleri inşa ediyoruz..
Giresun ve Rize'de yaşana sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet ailelerine sabırlar diliyorum..