
Kulüpler Kan Kaybediyor
Abdullah Ergün
Futbolun alt yapı kavramında Avrupa’nın gerisinde kaldığımız bir gerçek.
Ara sıra elde edilen başarılar bile bu gerçeği ortadan kaldıramıyor.
Son olarak Trabzonspor U19 takımın Avrupa’da elde ettiği başarı maalesef medyada yine yeteri kadar ilgi görmedi. Bizde göstermelik alt yapıların olduğu biliniyor.
Bu konuda yıllardan beri takip ettiğimiz Yeni Malatyaspor’u masaya yatırmakta yarar var.
Bazen Yeni Malatyaspor’un alt yapısı ile ilgili yazılar yazıyorum.
Bir kulübün altyapıya önem vermesi elbette çok önemli. Yetenekli genç oyuncuları kaynağında bulmak ve onları sağlıklı bir şekilde yukarıya taşımak sadece kulüplerimizi için değil futbolumuz içinde büyük önem taşıyor. Son yıllarda artan maliyetlerin başında transfer yer alıyor. Süper ligden düşen ve hızlı bir şekilde amatöre doğru giden kulüplerin geldikleri noktada yapılan hatalı transferler daha çok konuşuluyor. Konunun kulüpler lehine olması için alt yapının gerçek anlamda kusursuz hale gelmesi gerekiyor.
Bu bağlamda sağlıklı bir alt yapının kulüpler lehine getirisinin büyük olacağını, maddi ve manevi anlamda büyük rahatlığa kavuşacağını futbolun doğrularını kendilerine yakın tutanlar iyi biliyorlar.
Bu sezon Yeni Malatyaspor’un lige başlangıç modeli uzun süre unutulmayacaktır. Maçlar oynandıkça kadroda bulunan genç futbolcuların farklı takımlara transfer olmalarından sonra eksilen kadronun tamamlanması için alt yapıda görev yapan oyuncular yukarıya taşındı.
Yıllardan beri Yeni Malatyaspor’un alt yapısında bütün kategorilerde maçlarını oynayan genç futbolcular, Avrupa’daki yaşıtlarından farklı bir ortamda futbolcu olmak için mücadele diyorlar.
Günümüzde futbolcu bonservisleri ve futbolculara ödenen rakamlara baktığımız zaman alt yapının kulüpler için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.
Bizim alt yapı futbolcular ile Avrupa’daki alt yapılarda görev yapan futbolcular arasında en büyük fark Türk futbolcularının Avrupalı futbolculara daha göre daha yetenekli olması.
Almanya’da görev yapan bir alt yapı antrenörünün “Alt yapıdaki Türk futbolcuların daha yetenekli olmaları hem bizim için hemde kendileri için büyük avantaj “olduğunu belirtmesi benim için sürpriz değil. Gerçekten Türk futbolcuları doğuştan yetenekli, fakat çalışma ortamı ve bu yetenekleri daha da geliştirecek ortamın olmaması büyük dezavantaj.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkelerinde Türk futbolcuları liglerde mücadele ediyorlar. Bu futbolcuların doğuştan yetenekleri ve sonrasında kendilerine sağlanan imkanlarla geldikleri nokta gazete sayfalarında sıkça yazılıyor. Son yıllarda ulusal takımımızın alt yapıları dahil her kategoride Avrupa’da futbol yaşantılarına devam futbolcular forma giymeye devam ediyorlar. Bu isimlerden bazıları futbola başladıkları ülkenin ulusal formasını giymek için kendilerine yapılan baskılar sonucu Ulusal takımımızın formasını giymekten vazgeçiyorlar. Yakın bir gelecekte Avrupa’nın üst seviyedeki liglerinde Avrupa’da futbol serüvenine başlayan Türk futbolcuların sayı olarak fazla olduğu günleri de göreceğiz.
Ülkemizde de Avrupa’daki alt yapı modellerine uygun ortamın sağlanması halinde ulusal anlamda daha başarılı yerlere gelebiliriz.
Genç bir nüfusa sahibiz. Futbol, en çok rağbet gören spor dalı olarak ilk sırada yer alıyor. Bu avantajı en iyi şekilde kullanmak için kulüplerin sağlıklı bir yönetim modelini hayata geçirmeleri gerekiyor.