'Yaşanabilir bir ücret istiyoruz'

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, Temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zam oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, 'Enflasyon en az yüzde 30, maalesef bizim alacağımız zam ise yüzde 6-7'lerde. Sıkıntımız büyük, zamlar yüksek tutuluyor, emeklinin alım gücü belli. Fazla bir şey istemiyoruz. Yaşanabilir ücret istiyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Yaşanabilir bir ücret istiyoruz'

TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılması planlanan zam oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tangüner, enflasyonun en az yüzde 30 olduğunu ama maalesef emeklinin alacağı zammın yüzde 6-7 olduğunu söyledi. 

Sıkıntımız büyük

Tangüner, emeklinin pandemi sürecinde ekonomik anlamda daha da sıkıntılı bir sürece girdiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da başkanlar kurulu toplantısına katıldığını anımsatan Tangüner, "Önümüzdeki ay yapılacak zam büyük bir ihtimalle 7, 67 olacak bir düşürme yapmazlarsa.  Enflasyon en az yüzde 30 ama maalesef bizim aldığımız zam yüzde 6-7'lerde. Ek ödememiz vardı. Ek ödeme 7-8 yıl önce yüzde 5 olarak veriliyordu. Emekliler 100, 120 lira faydalanıyorlardı.  Hiç olmazsa ek ödemeyi yüzde 8'lere çıkarsalar bize faydası olur. Bizim alacağımız zamlar ortalama emeklilerin maaşı bin ila bin 500 lira civarında. Şimdi bin 500 maaş alan bir emekliye yüzde 7 zam versek ne eder 100 lira eder. 100 liraya 2 kilo et gelmiyor.  Onun için emekli sıkıntıda.  Biz fazla bir şey istemiyoruz, yaşayabileceğimiz bir para istiyoruz, fazla bir talebimiz yok. Emeklilerimiz, pazarlarda pazar artığı topluyor.  Bin 500 lira maaş alıyor kirada nasıl geçinecek. Pandemiden dolayı ek işe gidemiyor. Ek iş yapamadılar, sanki virüsü biz yayıyormuşuz gibi cezaevinde hapisiz. 1 Temmuzdan itibaren inşallah kalkacak, bir daha böyle bir felaketle karşı karşıya kalmayız. Sıkıntımız büyük, zamlar yüksek tutuluyor, emeklinin alım gücü belli" diye konuştu.  
Fazlasında gözümüz yok

Bayramlarda emekliye verilecek ikramiyelerle kurban alınamayacağını ifade eden Tangüner,  "Emekli ikramiyesi üç yıldan beridir bin TL idi, biz en az bin 500 lira olmasını talep ettik. Fakat 100 lira artış yaptılar. Ortalama enflasyonu yüzde 8 olarak kabul ederse 80 lira, 20 lira kendi koydu 100 lirayı tamamladılar. Biz şunu istiyoruz, her sene 100 lira koysunlar.  Biz bundan memnuniyet duyarız.  Bin 100 liraya kurban almak mümkün değil.  Biz tosuna giriyoruz, 2 bin 500, 3 bin lira. Bizim aldığımız bin yüz lira, bin yüz liraya kuzu bile alamıyoruz. Devletimizden ricamız, 13 milyon emekli var, yaşayabileceğimiz bir para verilsin.  Fazlasında gözümüz yok.  Yani biz 5-6 bin lira maaş verilsin istemiyoruz. Kimseye muhtaç olmayalım yeterli.  İnşallah devletimiz bunları göz önüne alır" şeklinde konuştu. Haber-Foto: Nevzat Kanar