Yapay zekanın karanlık yüzü: Sahte görseller ve veri güvenliği tehdidi!
Özellikle ChatGPT ve benzeri GAN sistemlerinde üretilen sahte görseller ve biyometrik veri güvenliği konularının büyük riskler taşıdığını ifade eden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Kavuran, 'Cep telefonları ve tabletleri kullanan küçük yaştaki çocuklarımız için bu tip uygulamalar büyük tehlikeler arz etmektedir.' diye dikkat çekti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Kavuran, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin gelişimi, kullanım alanları ve etik konularına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Yapay zekânın artık yalnızca akademik bir araştırma konusu olmaktan çıkıp günlük yaşam, endüstri ve kamusal hizmetlerde aktif rol aldığını belirten Doç. Dr. Gürkan Kavuran, Türkiye'nin 11. Kalkınma Planı ve Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile yapay zekâ teknolojilerine yönelik önemli adımların atıldığını ifade etti.
Yapay zekânın insan zekâsını taklit edebilen, öğrenme, problem çözme ve karar verme süreçlerinde etkili bir teknoloji olduğunu belirten Doç. Dr. Kavuran, bu sistemlerin gözlem yaparak öğrenmeyi, verilere dayanarak karar vermeyi ve karmaşık görevleri yerine getirmeyi sağladığını vurguladı.
"Yapay zekâ artık yalnızca akademik çalışmalarla sınırlı değil"
Doç. Dr. Kavuran, "Yapay zekâ artık yalnızca akademik çalışmalarla sınırlı değil; endüstriyel üretimin, sağlık hizmetlerinin, tarım teknolojilerinin ve çevre izleme sistemlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi." İfadelerini kullandı.