Yap-boz tahtasına döndü

Saadet Partisi (SP) Malatya Gençlik Kolları Başkanı Av. Emre Fırat, 24 Kasım Öğretmenler günüyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Eğitim sisteminin yap-boz tahtasına çevrildiği, sürekli değişen sınavlarla büyük bir karmaşıklığın yaşandığı, öğrencilerin gelecek kaygısıyla eğitime devam etmeye çalıştığı bir ortamda üzerimize düşen mesuliyet her zamankinden daha fazladır' dedi.

Yap-boz tahtasına döndü

24 Kasım Salı Öğretmenler Günü dolayısıyla SP Malatya Gençlik Kolları Başkanı Av. Emre Fırat, yazılı açıklama yaptı. Fırat, öğretmene ve öğrenme faaliyetine değer verilmeyen bir ülkede sağlıklı bir geleceğin inşa edilmesi mümkün olmayacağını söyledi. Eğitim Sisteminin yap-boz tahtasına çevrildiğini belirten Fırat, "Sürekli değişen sınavlarla büyük bir karmaşıklığın yaşandığı, öğrencilerin gelecek kaygısıyla eğitime devam etmeye çalıştığı bir ortamda üzerimize düşen mesuliyet her zamankinden daha fazladır. Yıllarca emek verip lisans eğitimi aldıktan sonra görevine ataması yapılmayan öğretmen adaylarını gündelik işlerde çalışmaya, inşaatta çalışmaya, garsonluk yapmaya zorlayan, onları psikolojik sorunlarla baş başa bırakan bu düzeni kabul etmiyoruz. Öğretmen adayları; yıllarca atanmayı beklerken sınavlara katılmakta, mülakat adaletsizliği, yeterli sayıda atamanın yapılmaması neticesinde mesleklerini icra edememektedir. Sınıflarda öğretmenlik yapması gereken insanların, yıllarca harcadığı emeğin hiçe sayılması, geçim derdi ile boğuşmaya mahkûm edilmesi kabul edilebilir değildir. Öte yandan öğrencileri öğretmensiz bırakan, “ücretli öğretmenlik” adı altında çok düşük ücret karşılığında farklı bölümlerden mezun olmuş kişileri öğretmen olarak çalıştıran ve böylece maddi kazanç sağlamaya çalışan düzeni kabul etmiyoruz. “Ücretli Öğretmenlik” uygulaması hem düşük ücret verilen kişi, hem de atama bekleyen öğretmen adaylarına büyük bir haksızlıktır. Biz gençler olarak; emeklerin zayi olmadığı, ehliyet ve liyakatin önemsendiği adil bir ülkede yaşamak istiyoruz. İnsanın emeğini gasp eden, onu sefalete mahkûm eden bütün yaklaşımları reddediyoruz" diye konuştu. 

Ücretsiz eğitim hakkı her öğrencinin hakkı

Fırat, artık içinden çıkılamaz birçok sorunla baş başa bırakılan gençler için geleceğini bir muamma olduğunu ifade ederek, "Gelecek kaygısı artık ilkokul öğrencisi bir çocuğun bile yaşamına ebeveynleri, işsiz ağabeyleri gibi vasıtalarla yerleşmiştir. Bu da hiç kuşkusuz gençlerin kendi potansiyellerini açığa çıkarması önünde büyük engel teşkil etmektedir. Bununla birlikte hayallerine ulaşmak için sınavlara giren gençler için sınav ücretleri de aşılması gereken önemli bir engeldir. Bugün adeta bir sektöre dönüşmüş olan “sınavlar” vatandaşını müşteri olarak gören devlet yönetimi anlayışı ile açıklanabilir ancak. Kamu Personeli Seçme Sınavı oturum başı 80 TL toplamda 240 TL AYT ve TYT 140 TL, Yabancı Dil Sınavı (YDS) 130 TL, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) 130 TL, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 130 TL, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 225 TL, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) 225 TL, Sınava giren adayların herhangi bir iş sahibi olmadığı gerçeği ortadayken bu ücretler ciddi yük oluşturmaktadır. Kendi gencini, öğrencisini müşteri olarak gören hiçbir anlayışı kabul etmiyoruz. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite dâhil ücretsiz eğitim hakkı her öğrencinin en temel hakkıdır. Ancak görmekteyiz ki büyük maddi zorluklarla mezun olan ve birçok sınava katılan öğrenciler mesleklerine atanamıyor, alanlarında çalışamıyorlar. Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle atama bekleyen bütün öğretmen adaylarımız adına çağrımızı yineliyoruz; KPSS mağduriyetleri giderilsin, ücretli öğretmenlik uygulaması sonlandırılsın ve atama bekleyen öğretmen adayları mesleklerine atansın" açıklamalarına yer verildi.