Virüs aşısı Malatya'da geliştirilecek

Turgut Özal Tıp Merkezi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bünyesinde Biyogüvenlik Düzey-3 Laboratuvarı açıldı. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Otlu, laboratuvarda, sadece SARS-CoV-2'ye karşı değil her yıl milyonlarca kişide hastalık oluşturan hepatit virüsleri, influenza virüsleri ile ilgili çalışmaların yürütüleceğini belirterek, tedavisi zor olan bu tür mikroplara karşı savaşmak için kullanılabilecek ilaç, aşı ve tanı kitleri geliştirileceğini söyledi.

Virüs aşısı Malatya'da geliştirilecek

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı bünyesinde, ileri virüs çalışmalarının yapılmasına imkan veren Biyogüvenlik Düzey-3 Laboratuvarı açıldı. Ülkemizde çok az sayıda bulunan laboratuvar, ve ileri virüs çalışmalarının yapılmasına imkan verecek. Biyogüvenlik Düzey-3 Laboratuvarın açılışında konuşan Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Barış Otlu, laboratuvarda sadece SARS-CoV-2’ye karşı değil her yıl milyonlarca kişide hastalık oluşturan hepatit virüsleri, influenza virüsleri, diğer solunum yolu virüsleri ve daha birçok önemli insan patojenlerine ait çalışmaların yürütüleceğini vurgulayarak, “Böylelikle, tedavisi zor olan bu tür mikroplara karşı savaşmak için kullanılabilecek ilaç, aşı ve tanı kitleri geliştirilecektir. Tesisimiz bu özelliği ile bölgemiz ve ülkemizden virüs hastalıklarına karşı ilaç geliştirme çalışmaları yürüten diğer bilim insanları için de önemli bir imkan olacaktır. Dolayısı ile açılacak olan laboratuvarımız üniversitemizin ve ülkemizin bilimsel araştırma ve veri üretme gücünü daha ileriye taşımak için önemli destekler sunacaktır” dedi. 

Canlı virüs araştırmaları yapılabilecek

Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Yakupoğulları ise, Biyogüvenlik Düzey-3 Laboratuvarı’nın, aşı, ilaç ve tanı kiti geliştirme çalışmalarının temelini oluşturacağını aktardı. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da, hastaneye önemli bir laboratuvar kazandırdıklarını söyledi. Biyogüvenlik Düzey 3 Laboratuvarlarının ileri virüs çalışmalarının yapılmasına imkan verdiğini anımsatan Kızılay, “Virüsle ilgili ilaç araştırmaları, aşı çalışmaları, kit çalışmaları ve çeşitli tıbbi malzeme ürünlerinin anti viral özelliklerinin araştırmasının yapıldığı bir laboratuvardır. Moleküler mikro biyoloji laboratuvarımız Türkiye’nin en önemli laboratuvarlarından birisidir ve laboratuvarımızda bütün virüs testleri moleküler düzeyde dünyada ne yapılıyorsa burada tümü yapılabilmektedir. Biyogüvenlik Düzey 3 Laboratuvarının eklenmesi ile artık canlı virüs araştırmalarının da yapılabileceği laboratuvar olacaktır” dedi. 

Gelinen nokta gurur verici

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bölge için çok önemli bir tıp merkezi olduğunu vurgulayarak, “Özellikle karaciğer nakli, kök hücre ve ilik nakli konusunda hakikaten Türkiye’ye ve Dünya’ya hizmet veren bir sağlık kuruluşu. Diğer alanlarda da bölge insanına sağlık alanında her türlü hizmeti veren seçkin bir kuruluş. Biz Turgut Özal Tıp Merkezinin yeni imkanlara kavuşmasından ve burada çok başarılı çalışmalar yapılmasından Malatya olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Covid 19 pandemisinde çok iyi koordinasyon olarak bu süreci sağlıklı ve başarılı olarak atlattık. Buradan hocalarımıza ve çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hocalarımızla bu süreçte görüşmüştüm. Hocalarımız buradaki Düzey 2 Laboratuvarın biyogüvenlik anlamında 3’e yükseltilmesiyle birlikte burada virüsle mücadelede, virüs yoluyla bulaşan hastalıklarla mücadelede çalışmalar yapılabileceğini ifade etmişlerdi. Bu gün geline nokta bizim için gurur verici. Burada virüs anlamında çok güzel çalışmalar yapılacak. Sanayi sektöründe sağlık çalışmaları yapan firmaların testleri burada yapılabilecek” açıklamasında bulundu.