Vaka sayıları düşüyor

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, kentteki korona virüs vaka sayılarındaki düşüşün sürdüğünü belirterek, 'Tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de vaka sayılarında bir düşüş var. Ama hala 40'lı sayıların üzerindeyiz. Önümüzde hafta vaka sayılarında 30'lu rakamları göreceğiz' dedi.

Vaka sayıları düşüyor

Sağlık Bakanlığı tarafından 26 Haziran - 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayıları açıklandı. Malatya'da 100 binde görülen vaka sayıları 41,39 oldu.  Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli,  vaka sayılarıyla ilgili yaptığı açıklamada, kentteki korona virüs vaka sayılarındaki düşüşün sürdüğünü, önümüzdeki hafta 30'lu rakamları görmeyi ümit ettiklerini söyledi. 

Delta varyantı dalgasından endişeliyiz

Pandemini de 17 ayın geride kaldığını anımsatan Bentli,  "Şuanda çok şükür tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de vaka sayılarında bir düşüş var. Ama hala 40'lı sayıların üzerindeyiz. Bakanımızın açıkladığı rakamlara göre ilimizde vaka sayıları 41'lere kadar geriledi. Haftalık hesaplandığı için önümüzdeki cuma 30'lu rakamları göreceğimizi söylemiş olayım. Vaka sayılarının düşmesi bizi rahatlatıyor ama bütün dünya da olduğu gibi biz de delta varyantı dalgasından endişeliyiz. Önümüzdeki ay veya sonbahara doğru böyle bir dalgayla karşı karşıya kalmamız diğer ülkelere baktığımızda muhtemel görünüyor.  Tabi diğer ülkelerle kendimizi kıyasladığımızda aşı oranı yüksek olan ülkelerde vaka sayıları yüksek olsa bile hastaneye yatış ve vefatların çok az olduğunu bu ülkelerden biliyoruz. İngiltere bun çok iyi bir örnek. Dördüncü dalgada vaka sayıları 25 binin üzerine çıkmasına rağmen, vefat ve hastaneye yatış sayılarında çok ciddi bir artış olmadığını oranlardan görüyoruz.  Bizde bu nedenle diyoruz ki artık insanlarımızın yaklaşık yüzde 55'ini aşıladık, ilk doz olarak. 18 üstü yaş grubunda Malatya'nın yüzde 55'ini ilk doz aşılamış durumdayız ama bu Türkiye'de yüzde 58'de ortalamanın biraz gerisindeyiz.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da en yüksek aşılama Malatya'da görünüyor ama batı ile kendimizi kıyasladığımızda geride olduğumuzu görüyoruz" diye konuştu.

Üç dalgada da ciddi sıkıntılar yaşadık 

Bentli, aşılamada Malatya'nın kırmızı renkten turuncu renge geçtiğini kaydederek, "Bu düşük bir rakam. Yüzde 65'lerin üzerine çıkmadığımız müddetçe, önümüzdeki günlerde Allah göstermesin yaşayacağımız bir dalgada yine sıkıntı yaşayacak gibi görüyoruz. Aşı sırası gelmiş tüm vatandaşlarımızın aşı yaptırmalarını, ikinci doz sırası gelenlerin ikinci doz aşı olmaları için çağrıda bulunuyoruz. Üç kez Malatya'da ciddi sıkıntılar yaşadık, yoğun bakımlarımızda çok ciddi doluluklar oldu.  Vefat sayıları günlük 8,9-10'ları bulan günler oldu. Şuan vefat sayımız, 2-3 gün sıfır olan günler de oluyor ama yoğun bakımda yatan hasta olduğu için günde bir veya iki vefat maalesef oluyor.  Bunların da 65 yaş altı olduğunu buradan vurgulamak istiyorum.  Malatya'da o kadar çok noktada aşı yapıyoruz ki, Biontech eskiden sadece hastanelerdeyken, şuanda Malatya merkezde ekiplerimiz, 21 noktada aşı yapıyor.  Muhtarlarımızdan şunu rica ediyoruz; köylerinde, mahallerinde aşı yaptırmayıp, aile sağlığı merkezine gitmeyen vatandaşlarımızın listesini yaparlarsa biz aşıyı götürüyoruz.  Aşı konusunda hassasiyetin artması için sizlerin de desteğine ihtiyacımız var. İnşallah 65-70'li rakamları bulursak,  inşallah olmasın dediğimiz dördüncü dalgayı da tüm dünyada ve ülkemizde çok rahat bir şekilde atlatarak, inşallah pandemi sürecinin tüm dünyada kalkmasını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Delta varyantı şüphesi olan hastalarımızın sonuçlarını bekliyoruz

Pandemi bitmiş gibi davranan vatandaşlara çağrıda bulunan Bentli, kesinlikle tedbirlerin sıkı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.  Kentte, delta varyantı şüphesi olan hastaların bulunduğunu ifade eden Bentli,  "Delta varyantı şüphesi olan hastalarımızın sonuçlarını bekliyoruz. İlimizde de tespit ettiğimiz var ama doğrulama tespiti henüz çıkmadı. Delta varyantı çok daha hızlı yayılıyor. İngiltere varyantından yüzde 40 daha hızlı yayılıyor diyorduk. Bu İngiltere varyantından da yüzde 40-50 daha hızlı bulaşan bir virüs. Vatandaşlarımızın aşı yaptık, bu olay bitti gibi düşüncelerin bizi daha kötü günlere götüreceğini vurgulamak istiyorum.  Özellikle temas etmek istediğim, toplu taşımada maskenizi aksatmayalım.  Şehir merkezinde eskiden insanlar yüzde yüz maske takarken, şuanda bu oran yüzde 60-70'lere düşmüş. Halen şunu diyoruz; açık alanlarda 2 metrenin altında bir temas olmadıkça maskesiz olmanın bir sakıncası yok ama toplu taşımada, kapalı mekanlarda kesinlikle devam etmesi lazım. Eğer aşılama oranımız çok yüksek olursa,  bildiğiniz gibi İngiltere'de vaka sayıları 27 binlere ulaşmış olmasına rağmen maskenin kaldırılması gündemdeydi. Niye 30 binli rakamları görmelerine rağmen aşılama oranları çok yüksek olduğu için. Bizim için çok erken, aşılamamız yüzde 55’lerde, yüzde 70'lere ulaşmamız lazım, ulaşırsak, zaten bakanımız ve bilim kurulu gerekeni söyleyecektir. Şuan için çok erken, toplu taşımada, kapalı mekanlarda maske ve mesafe kuralına dikkat etmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.