Vaka sayıları düşüyor

Tam kapanma dönemi sonrasında vaka sayılarındaki düşüşün devam ettiğini söyleyen Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli,100 bin nüfusa düşen Kovid-19 vaka sayısının 95'e kadar gerilediğini, vaka düşüşleri ile birlikte yoğun bakım ve ölüm oranlarında da bir azalmanın olduğunu söyledi.

Vaka sayıları düşüyor

Tam kapanmayla birlikte Malatya’da vaka sayıları hızla düşüşe geçmişti. Tam kapanma dönemi sonrasında vaka sayılarındaki düşüşün devam ettiğini söyleyen Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, vaka sayılarında iki haftadır ciddi bir düşüşün olduğunu, düşüşün yoğun bakım ve vefat sayılarına yansımaya başladığını belirtti. Bentli, gazetecilere vaka sayılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz cuma itibariyle 100 bin nüfusa düşen Kovid-19 vaka sayısının 95'e kadar gerilediğini aktararak, "Altına düşmüyoruz. Son dört beş güne baktığımız zaman 100 civarı seyrediyoruz. Düşmemesi bu civarda seyredeceğimiz düşündürüyor. Hemen düşmesini gönülden istiyoruz.  Bunun düşmeyeceğini görüyoruz ve bu bizi bir şekilde uyarıyor. Vatandaşlarımızın halen bu büyük sıkıntıdan kurtulduğumuzu düşünmemesi gerekiyor. Rehavete kapılmamaları gerekiyor.  Gerçekten de biz çok büyük aşılama yapmadıkça, vaka sayılarında dalgalanma seyredeceği düşündürüyor. Bildiğiniz gibi sayın bakanımız, hem Biontech, hem de Sinovac'la ilgili ciddi gelişmelerin olduğunu bildirdi. İnşallah önümüzde günlerde çok ciddi Biontech gelecek, Sinovac'ta geldi. Güvenlik testleri yapıldıktan sonra sahaya sürülecek. Hatta bakanlık bugün bize, eksi 80 derecede ne kadar dolabınız var diye sordu. Buda yüksek miktarda Biontech'in geleceğinin işareti" dedi. 

Tek silahımız aşı

Aşıda tereddüdü olanların fazla olmasının kendilerinde korku ve endişe oluşturduğunu dile getiren Bentli, "Şuanda maalesef tek başına silahımız aşı. Lütfen vatandaşlarımız aşıda tereddüt konusunda bir daha düşünsünler. Dünya'da milyonlarca insan yaptırdı aşı. En önemli örneği, çok yüksek oranda aşı yapan ülkelerde vaka sayılarının çok düştüğünü, neredeyse bittiğini görüyoruz. 65 yaş üstünün halen yüzde 16'sının aşı yaptırmadığı görülüyor. 65 yaş üstü belki bizi dinlemeyebilir, yakınlarının ikna etmelerini rica ediyoruz. Bizim 65 yaş üstünde yüzde 95'e ulaşmamız lazım. Halen vefat eden 65 yaş üstü vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu aşılanmayan vatandaşlarımız olduğunu görüyoruz. Yaş gruplarında aşılanma 5'er 5'er iniyoruz. Vatandaşlarımızdan henüz vaka bitmediğini, günlük 100 vaka olduğunu, kapalı ortamlarda maske ve mesafenin önemli olduğunu unutmamalıyız. Açık ortamlarda ciddi sorunumuz yok ama kapalı ortamlarda çok dikkat etmeliyiz. Aşı önceliği gelen herkesin de lütfen hiç bir tereddüdü olmadan aşı yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.  

Yoğun bakımlarda azalma var

Vaka düşüşleri ile birlikte yoğun bakım ve ölüm oranlarında da bir azalma yaşandığını kaydeden Bentli, "Vaka sayılarındaki düşüş, çok ciddi anlamda yoğun bakıma da yansıdı. Vaka sayılarında iki haftadır ciddi bir düşüş oldu. Servise hemen yansıdı, yoğun bakım ünitelerine 10-15 içerisinde yansıdı. Üçüncü dalgada yaşadığımız yoğun bakım doluluk oranı neredeyse yüzde 30'a düştü.  Halen ilimizdeki covid dışı hastalarla beraber, tüm erişkin yoğun bakımların doluluk oranları yüzde 50-55'lerde, bunun yüzde 25'i covid hastaları. Bizi sevindiren şey ne, son bir haftadır ilimizde yeni entübe hasta olmaması bizi sevindiriyor. Buda vakaların çok bariz düşmesine bağlı. Halen yoğun bakımlarda hastalarımız, vefatlarımız var. Dolayısıyla biz bu rakamların 5'li,10'lu rakamlara düşene kadar bu rakamların çok yüksek olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz "dedi. Maske ve sosyal mesafe kuralıyla ilgili uyarılarda bulunan Bentli, Çarşı merkezindeki kalabalıkta 2 metre mesafeyi korumak çok zor.  Bu nedenle de kalabalık ortamlarda açık havada da olsa maskemizi çeneye indirmemiz lazım, burnunun üzerini alacak şekilde kullanmaya devam edelim" şeklinde konuştu.