Türkiye'nin pekmezi Malatya'dan

Malatya'da organize sanayi bölgesinde yer alan pekmez ve yan ürünleri üreten fabrikalar Türkiye'nin pekmez ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Türkiye'nin pekmezi Malatya'dan

Geçtiğimiz yıl Malatya ve çevre illerden alınan bir buçuk ton kuru dut işlenerek dut pekmezi haline dönüştürüldü. Elde edilen 1 ton civarındaki pekmez ise yurtiçi ve yurtdışı pazarlarına sunuldu. Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacının üçte birini karşılayan kentte, gerekli hammadde sağlandığı takdirde kayısıya alternatif olarak Dut’un da önemli gelir kaynağı olması bekleniyor. Son yıllarda alternatif tıpın gelişmesi ile dikkat çeken geleneksel bir Türk gıdası olan pekmez içerdiği yoğun demir, kalsiyum, vitamin ve mineral maddeler ile yüksek seker içerdiğinden hem sofralık hem de sağlık açısından sıkça tüketilmektedir. Son yıllarda artan pekmez talepleri ise dut ve dut pekmezine olan ilgiyi günden güne de artırmaktadır. İçerdiği besin değeri nedeniyle özellikle çocukların gelişimlerine katkı sunması bunun yanında kansızlık sorununa iyi gelmesi, kanser hastalarına hekimler tarafından da kullanılmasının tavsiye edilmesi ise ekonomik değeri açısından da dikkat çekmeye başladı. Diğer yandan pekmez Malatya’nın geleneksel kültüründe yer alıyor. Evlerde yapılan halk arasında zahra denilen kışlık hububat hazırlanması, kurutmalık ve turşu yapılmasının yanında imkânı olan aileler kışlık pekmez hazırlayarak kış boyu tüketiyorlar. Bunun yanında duttan üretilen pekmez başta olmak üzere ev yapımı pestil ve kesmece türü ürünler de hazırlanarak kış boyu tüketilirken, hazırlanan kuru dut ise çerez gibi tüketiliyor.