Tıraşa da zam

Malatya Berberler ve Kuaförler Odası, saç ve sakal tıraşlarına yaklaşık yüz 60 zam yaptı. Vatandaşlar yapılan zamma tepki gösterirken, Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, berber ve kuaförler olarak elektrik, su, doğalgaz ve dükkan kiraları, BAĞKUR, kozmetik ürünleri başta olmak üzere giderlerde meydana gelen artışlar nedeniyle fiyat tarifesinde artışa gittiklerini söyledi.

Tıraşa da zam

Malatya Berberler ve Kuaförler Odası, tarafından Malatya Esnaf Sanatkarlar Birliği’ne sunduğu yeni fiyat tarifesi kabul edildi. Kabul edilen tarife ile birlikte 60 TL olan saç, sakal, yıkama yüzde 60 zamlanarak 100 TL’ye yükseltildi. Tarifeye vatandaşlar, sosyal medyadan tepki gösterdi.  Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, berber ve kuaförler olarak elektrik, su, doğalgaz ve dükkan kiraları, BAĞKUR, kozmetik ürünleri başta olmak üzere giderlerde meydana gelen artışlar nedeniyle fiyat tarifesinde artışa gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. 

Sesimizi duyan olmadı 

Çevre illerde yaptığımız araştırma sonucunda fiyat konusunda en düşük ilin Malatya olduğunu ifade eden Toptaş, “Maliyetlerin, giderlerin Türkiye genelinde yüksek olduğunu biliyoruz. Ama biz yaklaşık 6-7 aydır devamlı ‘Kozmetik ürünlerinde fiyatın aşırı yüksek olduğunu’ dile getirdik. Bazı kozmetik ürünlerin fiyatına yüzde 300 oranında zam yapıldı. Ama maalesef sesimizi duyan olmadı. Bunun yanı sıra geçtiğimiz ay asgari ücrete bir zam yapıldı. O artıştan bir gün sonra BAĞ-KUR primlerine yüksek oranda zam yapıldı. Hal böyle olunca meslektaşlarımızla bir istişare yaptık. Artık dayanamayacak bir duruma geldik. Fiyat artışını kaçınılmaz olduğunu ve bunu mutlaka gündeme getirip bir an önce yürürlüğe geçirmek istedik. Biz fiyat artışına gitmemek için meslektaşlarımızı oyaladık. Ama bütün ürünlerde aşırı artış olunca birçok iş yerimizin kapandığını gördük. Yönetim Kurlumuzla aldığımız karar neticesinde fiyat artışına geçtik. Yeni fiyat tarifesi güncellendi” dedi.

Biz sadece 2 makas atarak bu işi yapmıyoruz

Saç sakal kesimi, yıkamayla birlikte 60 lirayken bugün güncel tarifemiz 100 lira olduğunu belirterek, “Ben yetkililerle görüştüğümde şunları söyledim: ‘BAĞ-KUR’u, SSK’yı, demirbaş ürünlerimiz, kiralarımızı, elektriğimizi, doğal gazımızı indirin, biz düşük fiyatla çalışmaya razıyız’ dedik. Vatandaşlarımız yeni fiyat tarifemize tepki verecektir, bu normal ve biz vatandaşlarımıza hak veriyoruz ama eğer biz yeni fiyat tarifesine gitmezsek iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Piyasa araştırması yapıldı, Türkiye genelinde birkaç ilin fiyat tarifesi düşük, bu illerden birisi de Malatya. Türkiye genelinde fiyat tarifeleri aşırı yükselmişken, biz mecbur olarak yeni fiyat tarifesine geçtik. Biz zam yapma meraklısı değiliz. Örneğin kalıp ağda 7-8 lirayken, şimdi 45-50 TL civarında. Tıraş sabununun paketini 12 TL’ye alıyorduk, paketin içerisinde 12 tane var ve tanesi bir liraya geliyor, şimdi ise bir tanesini 17 liraya alıyoruz. Bunu kimse dile getirmiyor. Berber ve kuaförlerin sadece 2 makas atarak mesleğini icra ettiği düşünülüyor. Biz kira ödüyor, burada personel çalıştırıyoruz. Personelimizin yemeği, sigortası var. Birçok giderimiz var. Bunları maalesef insanlarımız bilmiyorlar. Biz sadece 2 makas atarak bu işi yapmıyoruz” şeklinde konuştu.