TARSİM mağdur ediyor

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, TARSİM'in, sigorta poliçelerini çok yüksek gösterip, kayısının kilosunu ise düşük göstererek, üreticiyi mağdur ettiğini iddia etti. İnal, 'TARSİM'de planlama ve birtakım yeni uygulamalar var. Kaysının maliyeti yüksek, ama yaş kaysının fiyatı düşük gösteriliyor. Yaş kayısının kilosu 6 lira olarak gösteriliyor. Çiftçiye 24 lira veriliyor. Bu da çiftçinin zararına bir durum oluyor' dedi.

TARSİM mağdur ediyor

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, Akçadağ Ziraat Odasında muhtar ve meclis üyeleri ile birlikte kayısıda meydana gelen don ve dolu hadisesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. İnal, üreticilerin mazot, gübre, ilaç gibi artan girdi maliyetleriyle zor günler geçirdiğini ve bu yıl yaşanan don ve dolu hadisesinden dolayı üreticinin üretim yapamaz hale geldiğini, bankalara borçlarını ödeyemez durumda olduğunu çiftçilere alan bazlı destek verilmesi gerektiğini söyledi. İnal, yaşanan don ve dolu olayı ile ilgili olarak İlçe Tarım Müdürlüğünün çalışma yaptığını henüz zararın boyutunun açıklanmadığını ancak Akçadağ bölgesinde yüzde 80 bir zarar olduğunu belirtti.

Alan bazlı destek verilmeli

Kayısının bu yıl önce don daha sonra ise dolu afetine maruz kaldığını ifade eden İnal, “Çiftçilerimizin 2021 ve 2022 yılında yaşadığı don olayından dolayı çiftçilerimizin mağduriyetini dile getirmek istiyoruz. Yaklaşık 2 yıl önce iyi tarım uygulamaları yapılıyor. Bu iki yıl içeresinde uygulama fiyatlarının düşürülmesi, iyi tarım uygulamalara verilen desteklerin düşürülmesi, organik tarım desteklerinin düşürülmesi nedeniyle iyi tarım uygulamaları yapılamamaktadır. Ardından 2021 yılında yaşanan don olayı,  yine 2022 yılında yaşanan don ve dolu olayının ardından çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerinin yükselişi ile ilgili olarak çiftçilerimiz şu anda zor durumdadır. Mazot, gübre ilaç vs. girdilerden dolayı çiftçilerimiz tamamen zor durumda kalmaktadır. Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri ve ilaç satıcılarına çiftçilerimiz borçlanmış durumdalar. 2 yıldır ürün olmaması sebebiyle borç ertelense dahi çiftçilerimiz bu borcu ödeyecek durumda değiller. Burada devletimizin yapacağı kredi faizlerinin, ertelenmesi, bütün devlet ve özel bankaların bu işe dahil edilmesi gerekmektedir. Şayet bunlar yapılmadığı takdirde çiftçi tarlasını, traktörünü satacak kadar bir çıkmaza girmiş durumdadır. Bu duruma en kısa sürede bize el atılması gerekmektedir” dedi.

Vekillerimiz ilgilenmeli

Milletvekillerine don ve dolu hadisesiyle ilgilenmeleri talebinde bulunan İnal,  “Bizim taleplerimiz, bütün Malatya milletvekillerimizin bu konuyla ilgilenmesidir. Bunun muhalefeti, iktidarı yoktur. Buradaki yaşanan olay bütün çiftçilerimizin ekmek meselesidir.  Konu ekmek meselesi olunca burada parti gözetilmez. Çünkü bütün çiftçilerimiz aynı sıkıntıyı yaşamaktadırlar. Hepimiz aynı gemideyiz. Milletvekillerimizin birlikte bir önerge verip çiftçilerimizin sıkıntılarının giderilmesi hususunda mecliste bu konuyu dile getirmeleri gerekmektedir. Şayet bu da olmadığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya el attığı takdirde bu konunun çözüleceğini ve çiftçimizin mağdur olmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

Tarsim kayısının fiyatını düşük gösteriyor

İnal, TARSİM’in primleri yükselttiği için üreticilerin sigorta yapmadığını savunarak, Çiftçilerimizin yüzde 25’i yaptı. Bunun da yüzde 8’i dolu ile alakalı. Kalan yüzde 17 si yeterli değil. TARSİM bu işlemi yeniden düzenleyerek çiftçimizin mağduriyetini gidermelidir. Bu düzenlemenin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya el atması halinde çiftimizin bu sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşacağını ve çiftçimizin mağduriyetini giderileceğini umut ediyoruz. TARSİM primleri de şu an yüksek durumda. Planlama ve birtakım yeni uygulamalar var. Kaysının maliyeti yüksek, ama yaş kaysının fiyatı düşük gösteriliyor. Yaş kayısının kilosu 6 lira olarak gösteriliyor. Bu da çiftçinin zararına bir durum oluyor. Poliçeler yapılmaya başlandığında böyle belirlendi. Çiftçiye 24 lira veriliyor. Sigorta yaptıranlar primlerin yüksek olması nedeniyle de yetiştirici sigorta yaptıramıyor” şeklinde konuştu.