- Haberler
- Video Haber
- Tarladan sofraya eğitim modeli! Malatya'da lise öğrencileri üretim zincirini kurdu….
Tarladan sofraya eğitim modeli! Malatya'da lise öğrencileri üretim zincirini kurdu….
1960 yılında 'Ziraat Okulu' adıyla kurulan Malatya Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, üretimle eğitimi birleştiriyor. Okul bünyesinde kurulan ekmek fırınında, öğrenciler her gün yaklaşık 15 bin roll ekmek üretiyorlar.
Malatya’da pamuk araştırma çiftliği olarak kurulan daha sonra Tarım Meslek Lisesi ve Ziraat Okulu olarak faaliyet gösteren, 2006 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na devredilen okulda öğrenciler, teorik bilgilerini sahada uygulama imkânı buluyor. Tarım alanında kendi buğdaylarını üreten gençler, hasat ettikleri ürünü okul bünyesindeki ekmek fırınında işleyerek ekmeğe dönüştürüyor; bu emekle üretilen ekmekler ise pansiyonlu okullarda ve taşımalı eğitim öğrencilerine ulaştırılıyor.
Uygulamalı Eğitimle Üretim Sürecine Katılıyorlar
Üç yıl önce hayata geçirilen projeyle birlikte Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yüzlerce dekar arazide buğday ekimi yapıyor. Hasadın ardından elde edilen buğdaylar, un haline getirilerek okul bünyesindeki fırında ekmeğe dönüştürülüyor. Üretim sürecinin her aşamasında aktif rol alan öğrenciler hem staj yapma imkânı buluyor hem de döner sermaye kapsamında gelir elde ederek mesleki eğitimlerini ekonomik kazanca dönüştürüyor.
“Hem eğitim alıyoruz hem iş öğreniyoruz”
Okulun 11. sınıf öğrencilerinden Mehmet Can Almış, 9. sınıftan bu yana fırında çalıştığını belirterek, "Döner sermayeden yararlanıyoruz. Bir yandan okuyoruz, bir yandan iş öğreniyoruz. Sabah okula geldiğimizde fırına geçip ustalarımızla birlikte hamur yapıyor, tepsilere diziyor ve pişiriyoruz" dedi.
Muhammet Ali Karlık ise, "Sabah okula geldiğimde fırına geçip ustama yardım ediyorum. Hamur diziyor, fermantasyon odasında bekletiyoruz. Daha sonra pişirip dağıtıma hazır hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
İş Garantisiyle Mezun Oluyorlar
Projeyle ilgili bilgi veren Alan Şefi Fatma Öztekin de yaklaşık 30 öğrencinin her gün aktif olarak fırında çalıştığını ifade ederek, "Mezun olan öğrencilerimizden bazıları kendi iş yerlerini açtı, bazıları ise iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadan sektöre atıldı. Hem mesleki yeterlilik kazanıyorlar hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar" dedi.
“11 bin ila 15 bin arası roll ekmek üretimi”
Günlük ortalama 11 bin ila 15 bin arası roll ekmek üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Öztekin, "Talebe göre sandviç ekmeği, simit ve poğaça üretimi de yapıyoruz. Ham maddemiz, okulun tarım teknolojileri bölümünde eğitim gören öğrencilerimiz tarafından üretilen buğdaydan sağlanıyor. Ürettiğimiz ekmekler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı taşımalı okullara ve pansiyonlara gönderiliyor. Ayrıca Turgut Özal Üniversitesi öğrencilerine de yemek ve ekmek desteği sağlıyoruz" ifadelerine yer verdi
Okul Müdürü Necip Katı ise amaçlarının yaşantı temelli öğrenme ile öğrencileri iş birliği içerisinde proje temelli çalışmalara yönlendirmek olduğunu kaydederek, "Köklerden geleceğe emin adımlarla yürüyen, kendine güveni olan, üreten, ürettikçe özgüveni artan ve topluma karşı sorumluluğunun farkında bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Bakmadan Geçme





