Tarım fuarı açıldı

Tarım sektörünün devlerini Malatya'da üretici ile buluşturan 13. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarı Mişmiş Park Fuar alanında açıldı.

Tarım fuarı açıldı

Fuarın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, bölgeyi tanıtmak ve bölgede öncelikle bir cazibe merkezi oluşturulması için çalıştıklarını belirterek, “Sanayi ve tarım ve teknoloji açısından kendimizi geliştirmek ve yenilemek zorundayız. Tarım ve hayvancılık şehri olan Malatya'da tarıma elverişli çalışmaları geliştirmek için bu fuarı düzenledik” dedi. Tarım ve hayvancılığın olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağını söyleyen Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın ise, “Üretimin artırılması konusunda her zaman üreticinin yanında olmalıyız. Kurum ve kuruluşlar olarak tamamen üreticilerin desteklemesini istiyoruz. Çünkü her geçen gün nüfusumuz artıyor. Buna rağmen üretim azalıyor. Bunların değerlendirilmesi gerekiyor üretimin artırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor” şeklinde konuştu. Ziraat Odaları İl Koordinatör Başkanı Yunus Kılıç ise, fuarları önemsedikleri ve fuarları bir eğitim alanı olarak gördeklerini söyledi. Kılıç, “Malatya lezzet şehridir, kayısı, vişne, kiraz, elma, armut, kavun, gibi ürünlerin sahibi bir ilde yaşıyoruz. Bu nimetleri daha güzel üretmeliyiz” diye konuşan Yunus Kılıç Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a da seslenerek çevre yolu altında yer alan eski Özel İdare binasının yerine köylü pazarı yapılmasını istedi.  Böylelikle köylü pazarına köylüler kendi ürünlerini getirip satarak ekonomilerine önemli bir katkı sunacaklar” dedi. Teknolojik ürünlerin çiftçilerle buluşması için bu tür fuarların son derece önemli olduğunu dile getiren Ticaret ve Sanayi Odası Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, “Kaliteli verim ve bol ürün almak için tarım teknolojileri en ileri düzeyde kullanması gerektiğini söyleyerek fuarların bu çalışmalara katkı sunduklarını ve ihracat rakamlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.  Sadıkoğlu konuşmasının sonunda üreticilere üretimin arıtılması için çalışılmasını, çiftçilerin ve tarım sektörünün yeniden gözden geçirerek daha sağlıklı sıhhatli adımlar atmalıyız” şeklinde konuştu.

Fuarları önemsiyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Tarım Bakanlığı tarafından verilen teşviklerde büyük mesafelerin kat edildiğini vurgulayarak, “Nüfusumuz çoğaldı ama nüfusumuz ama üretimimiz aynı oranda artmadı. Hakikaten bu anlamda da bizler kendimizi sorgulamalıyız. Vatandaşımızın üretim noktasındaki hassasiyetinin hem yerel yönetimler olarak bizler, hem de devletimizin Tarım Bakanlığı veya diğer kuruluşlar ile birlikte güçlü bir şekilde desteklenmesi lazım. Tarım Fuarı'nın amacı da zaten. Bu bölgedeki tarım ve hayvancılıkla uğraşanların, insanlarımızın bir araya gelerek kendi yapmış olduğu çalışmaların sergilenmesi, pazarlanması ve teknolojik anlamda ki transferlerin bu mekân üzerinden birbirleri ile paylaşılması amacını taşımaktadır. Malatya çiftçilerimize tarımla uğraşan hemşerilerimize yine bölgemizde katılım gösteren çok değerli firma temsilcilerimize katkı sağlayacaktır. Farklı illerden 150 firmamız aramıza katıldı. Fuarda sergilenecek teknolojik anlamda ki bu fuarın Doğu Anadolu bölgesindeki çiftçilerimiz ile tanıtılmış olması önemli bir kazanımdır. Bizler de yerel yönetimler olarak özellikle tarımın diğer ürünlerin teknolojik araçlar ile kullanılarak, daha verimli işgücünün azaltılması aynı zamanda verimin artırılması noktasında yerel yönetim olarak da elimizden gelen gayreti, çabayı göstereceğiz” dedi.

En olumlu şartlara sahibiz

Ülkemiz için tarımsal faaliyetlerin çok önemli olduğunu belirten Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Bugün baktığımızda da Türkiye Avrupa’da tarımın en başta gelen ülkelerinden birisi, gerek ürettiğimiz ürün miktarı ve gerekse son yıllarda kaydettiğimiz ürünler çerçevesinde ürünlerde yakaladığımız kalite, bizi ön plana çıkarmakta. Ama tabii ki tarımda yeterli düzeyde olduğumuzu söyleyebilir miyiz? Tabi ki söyleyemeyiz. Çünkü topraklarımızı en verimli şekilde değerlendirmemiz lazım. Özellikle Malatya bu konuda yüz ölçümü yüzde 34’ü tarım toprakları ile kaplı olan ve bu topraklarının bugün itibari ile yaklaşık 173 bin hektarlık alanı sulaya bilen devasa bir tarım merkezi. 425 bin hektar toplam arazimiz var ve bu arazilerden 218 bin hektarını henüz sulayamıyoruz. Ancak hükümetimiz tarımda verimliliği arttırılması, üretimin desteklenmesi anlamında son yıllarda çok büyük barajlar inşaatına devam ediyor. Bu anlamda ilimizde de Yoncalı, Boztepe ve Kapıkaya barajlarımız inşallah yakın zamanda faaliyete alınarak çiftçimizin istifadesine sunulacak. Ve bu sayede yaklaşık 34 bin hektarlık alan sulamaya kavuşacak” diye konuştu.

Kimler katıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından bu yıl 10-14 Nisan 2019 tarihleri arasında 13. düzenlenen fuarın açılışına Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2.Ordu Komutanlığı Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hançeri Sayat, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Necmi İnce, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Muharrem Boyraz, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, STK ve ODA temsilcileri ile daire müdürleri katıldı.

Tarım fuarından notlar

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği tarafından geleneksel olarak kavurma ikramı yapıldı. İlçe Ziraat Odaları Başkanları, İlde görev alan Birlikler, Tarım Kuruluşları Paydaşları stantlarda yerlerini aldılar. Önceki yıllarda olduğu gibi yabancı firmaların yeterince fuara rağbet göstermediği görüldü. Fuara alanında sergilenen gıda ürünleri en fazla rağbet gören ürünler bölümler arasında yer aldı. 5 gün boyunca açık kalacak olan fuar süresince de çeşitli yarışmalar ve etkinliklerin düzenleneceği kaydedildi.