Tarım alanları korunsun

Hekimhan Hasançelebi Bölgesine kurulacak maden işletmesi için bölge halkının beklentilerini dile getiren Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu, 'İlçeye kurulacak olan bu fabrikanın, hem kuruluş hem de üretim aşamasında yasaların çizdiği çerçevede üretim yapması gerektiğini, bölgede tarım ve üretim alanlarının korunmasına gerekmektedir' açıklamasında bulunuldu.

Tarım alanları korunsun

Malatya'nın Hekimhan ilçesi Hasançelebi Mahallesinde kurulacak olan maden ocağı için ÇED toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda bölge halkı ve diğer mahalleler adına beklenti ve isteklerini dile getirildi Düzenlenen toplantıda bölge halkı ve diğer mahalleler adına beklenti ve isteklerini dile getiren Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu'nun bazı çekinge ve taleplerinin olduğu dile getirilerek, "Öncelikle ilçemize kurulmakta olan bu işletmenin ilçemiz ve ülkemiz ekonomisi için hayırlı olmasını diliyoruz. Platform olarak bizim olmazsa olmazımız insan ve çevre. Başta insan olmak üzere doğada yaşayan tüm canlıların yaşama hakkına saygı gösterilmesini ve korunmasını son derece önemsiyoruz. İlçemize kurulacak olan bu fabrikanın doğaya ve çevreye, insanın ve bunun yanında tüm canlıların yaşam haklarına saygılı olacağını, hem kuruluş aşamasında hem de üretim aşamasında yasaların çizdiği çerçevede üretim yapması gerektiğini, bölgede tarım ve üretim alanlarının korunmasına ve zarar verilmemesinin umuyor ve bu yönde tedbirlerin alınmasını bekliyoruz" denildi.

Platformun talepleri

Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu, taleplerini şu şekilde sıraladı; "Bölgede kurulan işletmenin doğaya gaz ve toz bırakmaması en önemli konudur. İstihdam konusu, bölgede yaşayan genç nüfusun burada istihdam edilip edilemeyeceği sağlıklı koşullarda iyi bir ücretle çalışmaları sağlanacak mı? Maden sahalarının işletmeye açılmadan çok daha öncesinden tel örgü içerisine alınması,  meraların daraltılması, hayvancılık yapan üreticilerimizi zor duruma düşürmektedir. Bununla ilgili alınacak önlemler ve yapılacak çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Kurulacak olan işletmenin yasaların çizdiği çerçevede doğaya bırakılacak gazları ve tozu engellemek için gerekli filtre sistemlerinin kurulması ve kırma-eleme bölümlerinin kapalı sistem çalışması bizim için önem arz eden konulardandır. Maden sahalarında yapılan çalışmalarda yeşil bitki örtüsü ve ağaçlara verilen zararların nasıl telafi edileceği, maden olmayan bölgelerde ağaçlandırma yapmayı düşünüyor musunuz? Yaptığınız çalışmalarda bitki örtüsü ve orman alanlarını nasıl korumayı düşünüyorsunuz? Bölgede yaptığı yatırımlarla büyük bir ekonomik büyüme sağlayacaktır, bizim öğrenmek istediğimiz bu bölgede eğitime nasıl bir destek verecek ve eğitimde ne gibi yatırımlar yapacak örneğin üniversite öğrencilerine burs verilecek mi? Atık barajı yapılacak olan bölgede yaşayan insanlar bu durumdan dolayı bir mağduriyet yaşayacaklar mı? Bu atık barajının çevreye ve insan sağlığına zarar vermemesi için gerekli çalışmaların yapılması zorunludur ve bu konuda neler yapılacaktır? Davulgu, Bahçedamı, Göğebakan Grup yolunun hangi şartlarda kullanılacağı, ağır iş makinelerinin bu yollarda yürütülmesine izin verilip verilmeyeceği, Bu yollar bozulduğunda şirket tarafından tekrar yapılıp yapılmayacağı teminat altına alınmalıdır. Çevrede yapılacak çalışmaların elektrik hatlarına zarar verip vermeyeceği, eğer zarar verecekse bunların şirket tarafından giderilmesi teminatı verilmelidir. Kalifiye veya kalifiye olmayan elemanların yöre halkından seçilmesi bölgemizde yaşayan meslek sahibi mimar, mühendis grubu (inşaat, maden, bilgisayar, çevre mühendisi ve maden teknikerleri vs.)  burada görev almalarını önü açılmalıdır. Maden sahalarında doğaya verilecek zararlarını en aza indirgenmesi için alınacak tedbirlerin hiç zaman kaybetmeden bir an önce alınması gerekmektedir. Bölgemizde yetişen ürünlere, meyve üreticilerine, ekili tarım alanlarının, arıcılık yapan üreticilerin, hayvancılık yapan üreticilerin bütün taleplerine cevap verilmelidir. Bu işletme burada faaliyete geçtikten sonra, bu bölgede yapılacak sosyal kullanım alanları, çocuk parkları ve oyun alanları, spor alanlarının yapılması ve sosyal yaşamın desteklenmesi, ekonomik anlamda bölgenin kalkınması için fırın, lokanta, market, çay salonları, ticari anlamda kurulacak işletmelerin tamamen yöre halkının girişimlerinin desteklenmesi, büyük lobilerin buralara sokulmaması temel arzumuz ve talebimizdir."