Talep arttı, fiyatlar uçtu: Kuru kayısının fiyatı raflara gelene kadar katlanıyor!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin haziran ayı verilerine göre, üreticinin elinde 350 liraya satılan kuru kayısı, markette yüzde 63.74, pazarda ise yüzde 57.14 daha pahalıya satılıyor.

Üretici fiyat değişiminin nedenleri
Kırmızı mercimek fiyatı yeni sezon ürünü olmasından dolayı yükseldi.
Maydanozda ürün arzındaki azalma fiyatları yükseltti.
Sivri bibere olan talebin artması fiyatların yükselmesine sebep oldu.
Zirai dondan etkilenen limonda, rekoltede beklenen düşüş fiyatları yükseltti.
Salatalık, patlıcan, domates ve kabakta arzın artması fiyatların düşmesine neden oldu.
Özellikle Adana başta olmak üzere bazı illerimizde yaşanan aşırı sıcaklıklar, üreticinin özenle yetiştirdiği sofralık domatesin değerini yitirmesine neden olmuştur. Bu durum, zaten düşük olan domates fiyatlarını daha da aşağı çekmektedir.
Karpuzda ekim alanlarının ve arzın artmasının yanı sıra, talebin düşük seyretmesi başta Adana, Antalya ve Mersin olmak üzere ortalama 2 lira seviyelerinde olan fiyatların 1,5 liraya kadar gerilemesine neden olmuştur.
“Kuru soğan ve patates fiyatlarındaki düşüş; üretimdeki artışla birlikte yoğun bir talep olmamasından kaynaklandı.”