Spor alışkanlığını kazandırmalıyız

Sağlık yaşam ve yaşam boyu spor yapmanın önemine dikkat çeken İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Nurkan Yılmaz, yaşam boyu sporu yaş grubu ayırt etmeksizin herkese önerdiklerini söyledi. Yılmaz, 'Obezite, metabolik rahatsızlıklar başta olmak üzere hastalıklara önlem almak ve hareketsizliğe çözüm üretmek için insanlara yaşam boyu spor alışkanlığını kazandırmak istiyoruz' dedi.

Spor alışkanlığını kazandırmalıyız

Net Haber Gazetesine yaşam boyu sporun önemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Öğretim Görevlisi Nurkan Yılmaz, insanların, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak geçmişe göre daha hareketsiz hale gelmesi ve yanlış beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşamın kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Çok ertelemeci bir toplumuz

Yaşam boyu spor alışkanlığını insanlara kazandırmak istediklerini aktaran Yılmaz, bununla birlikte insanların fiziksel ve mental olarak daha zinde olacağına vurgu yaptı. Yaşam boyu sporu yaş grubu ayırt etmeksizin herkese önerdiklerini aktaran Yılmaz, "Yaşam boyu spor anne karnında başlayarak yaşam boyunca devam etmesi çok önemli.  Yaşam boyu spor özellikle yaşamımızın son dönemi için belirleyici oluyor. Gençliğimizde kazandığımız bütün kazanımları yaşlılıkta kullanacağımız. Ülkemizin geneline baktığımızda insanların çok fazla spor ve egzersiz yapma etkinliği yok. Bu durum insanların yaşamları boyunca spor yapmayı ne kadar ertelediklerini gösteriyor. Çok ertelemeci bir toplumuz, yaşam boyu sporun gerekliliğini yerine getiremiyoruz" dedi.

Hareketsizlik ve yanlış beslenme sağlıklı yaşamın kalitesini düşürdü

Yılmaz, sanayinin gelişmesiyle birlikte insanların geçmişe göre daha hareketsiz hale gelmesinin ve yanlış beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşamın kalitesini düşürdüğünü belirterek, "Bu durum insanlarda sağlık problemi ortaya çıkardı. Günümüzün sağlık problemlerine baktığımız zaman en başta obezite ve obeziteye bağlı olarak birçok hastalık geliyor. Dünyada yapılan araştırmalara baktığımız zaman,  insanların ölüm sebeplerine neden olan hastalıkların başında kalp dolaşım hastalıkları, ikinci sırada ise solunum hastalıkları geliyor. Bunun dramatik tarafı da bunun önlenebilir olması. İnsanoğlunun elinde olan bir şey, bilim insanları, insanların kendilerine yeteri kadar zaman ayırabilirse bu durumdan kaynaklı ölümlerde azalmalar olabileceğini dikkat çekiyorlar. Dolayısıyla spor yapmanın önemi ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Spora yönelik yatırımlar teşvik anlamında çok önemli 

Ülkemizde zaman son yıllarda sporla ilgili yapılan yatırımlara da değinen Yılmaz, "Ciddi anlamda spor çalışmaları var. Bisiklet yolları, yürüyüş alanları, yaşam merkezleri. Böyle çalışmalar insanları spora teşvik anlamında çok önemli.  İnsanlar bunu kullanıyor. Bu durum Malatya için de geçerli. Şunu her zaman söylüyorum. Teşvik önemli. İnsanlar kendi kendini teşvik etmeli, birilerinin teşvik etmesini beklersek belki gelmeyecek.  Fakat insanları eğitmemiz gerekiyor. Özellikle mezun olan öğrencilerimize şunu söylüyorum;  Spor konusunda etkili ve aktif olun. Eğitim dediğim gibi anne karnında başlıyor. Ama en önemlisi okul öncesi ve ilkokulda başlıyor. Eğitimde ailenin, okulun, arkadaş çevresini önemi çok büyük. Kişinin doktoru kendisidir. Bence kendisi güdülenmeyi yapmalı. Mesela ben hem kendi sağlığım için hem de farkındalık oluşturması için hafta da iki gün Kernek Meydanından üniversite 12 km yürüyüş yapıyorum. Baktığımızda zor gelebilir ama unutmayalım ki en büyük zenginlik sağlıktır. Benim yaptığımın da sağlığı korumanın ve devam ettirmenin elimizde olduğunun en büyük örneğidir diyebiliriz" ifadelerini kullandı.