Sivas, Erzurum, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Rize, Bursa, Antalya ve Diyarbakır'a var! Malatya'ya yok!

6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 il arasında bulunan Malatya'da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekiplerinin eğitimleri için 10 ilde AFAD iş birliğinde eğitim merkezi kurulacağını duyurdu. Kurulması planlanan eğitim merkezleri arasında depremlerden etkilenen Malatya'nın olmaması gözlerden kaçmadı. 

Sivas, Erzurum, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Rize,  Bursa, Antalya ve Diyarbakır'a var! Malatya'ya yok!

Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinden yayınladığı duyuruda, Ankara, İstanbul, İzmir, Rize, Erzurum, Sivas, Adana, Bursa, Antalya ve Diyarbakır olmak üzere 10 ilde AFAD iş birliğiyle eğitim merkezleri oluşturulacağını duyurdu. AKUB ekiplerinin eğitimleri için oluşturulan iller arasında Malatya'nın olmaması büyük tepki çekti. 

Öğretmenler, depremde sahadaydı

6 Şubat depremlerinde sahada etkin rol aldığından bahseden Bakanlık, "MEB AKUB ekipleri, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde arama kurtarma ve lojistik destek çalışmalarına katıldı. Ekipler, ayrıca başta çadır kurulması olmak üzere deprem bölgesine gönderilen yardımların boşaltılması, depolanması, dağıtılması ve yemek yapılması ve dağıtılması gibi ihtiyaç duyulan her alanda görev yaptı. AKUB ekibi, deprem bölgesinin ihtiyacı olan afet ve acil durum yönetim merkezine ulaşan taleplere göre il ve ilçe ekip eksikliğinin giderilmesi, malzeme ihtiyacı, enkaz bölgesinde operasyon gerektiren ihbarların takibi ve bölgeye yönlendirilmesi gibi çalışmalar da yaptı" ifadelerini kullandı. 

5 bine ulaştı

2021 yılının "Afet Eğitim Yılı" olarak ilan edilmesi üzerine Millî Eğitim Bakanlığınca 81 ilde AFAD ile koordineli çalışmalar yapmak üzere MEB AKUB'un kurulduğuna dikkat çeken Bakanlık, "Eğitim kurumlarında afete hazırlık kültürünün geliştirilmesi, afet ve acil durumlara yönelik gönüllülüğün yaygınlaştırılmasıyla afet öncesi, sırası ve sonrasında öğrenci ve çalışanlara doğru davranış şekillerinin kazandırılması, afet ve acil durum okul planlarının hazırlanması ve uygulanması gibi çalışmalar yapan MEB AKUB ekipleri, kurulduğunda 81 ilde 25 asil 5 yedek gönüllü ile 83 ekiple başladı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Bakanlık taşra teşkilatı birimlerinde il ve ilçe bazlı çalışmalar sonucu MEB AKUB üyesi öğretmen sayısı 2 bin 500'e,  ayrıca 2 bin 500 de gönüllüyle birlikte toplam üye sayısı 5 bine' ulaştığını belirtti. 

Bakanlık, yaşanan depremlerin ardından eğitimlere  hız verildiğini, 17 Ağustos'a kadar toplam MEB AKUB üye sayısını 10 bine çıkarmayı planlıyor.