Şekeri fabrika satsın

Malatya Şeker Fabrikası 2022-2023 pancar alım sezonunda yaklaşık 470 bin ton pancardan, 50 bin ton şeker, 120 bin ton küspe ve 20 bin ton da melas elde etmeyi hedefliyor. Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, bu yıl şekerde yaşanan tedarik sıkıntısının tekrar yaşanmaması için önümüzdeki sezonda şeker satışının direkt fabrika aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi.

Şekeri fabrika satsın

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl 70 bin dekar alanda yetiştirilen 470 bin pancardan, 50 bin ton şeker, 120 bin ton küspe ve 20 bin ton da melas elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu yıl şekerde yaşanan tedarik sıkıntısının önümüzdeki yıl yaşanmaması için tedbirler alınması gerektiğini belirten Murat, bu yıl şeker tedarikinde yaşanan sıkıntının tekrar yaşanmaması için şeker satışının özel sektör aracılığıyla yapılmamasını istedi.

Hedef 50 bin ton şeker

Şeker pancar ekiminin 10 Şubat 2022 tarihinde başladığını anımsatan Murat, “Üretim sahalarımızda pancar ekimine Kahramanmaraş ve Şanlıurfa bölgemizde başladık. Allah'ın izniyle Malatya Şeker Fabrikası olarak bu sene 1 Eylül gibi inşallah piyasaya şekeri süreceğiz. Piyasayı biraz daha rahatlatırız diye düşünüyoruz. Malatya'da 1 Eylül gibi pancar alımına başlayacağız. Yani 3 Eylül'de şeker üretimi gerçekleşir. Bu seneki Malatya Şeker Fabrikasının kotası 560 bin ton olarak belirlendi. Ancak bu sene çiftçilerimizden 470 bin ton taahhüt aldık. Yaklaşık 70 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirdik. Bunun karşılığında bu sene yağışların iyi gitmesi, mevsimin pancar ekimi için çok iyi olması nedeniyle, 400 bin ton tahmin etmiştik ama işlenecek pancarı 400 bin tonun üstüne de çıkılacağını tahmin ediyoruz. Bunun karşılığında yaklaşık 50 bin ton şeker, 120 bin ton küspe ve 20 bin ton da melas elde etmeyi bu sene için hedefliyoruz. Yaklaşık 70 bin dekar pancar ekimi gerçekleşti. Pancar ekimimizin büyük bir kısmı Kahramanmaraş, Şanlıurfa Bozova, Adıyaman Gölbaşı, Sivas Kangal ve Ulaş olmak üzere, Darende bir bölgesine ekiyoruz. Yazıhan ilçesi şeker pancarı ekimi için önemli bir potansiyel. Bir de önümüzdeki yıllarda Yoncalı Barajın bitmesinden de sonra Arguvan bölgesinde de sulamayı geçilirse Malatya Şeker Fabrikası açısından hem kaliteli bir pancar, hem de düşük bir maliyetle bir pancar isteyeceğimizden dolayı fabrikamızın kar oranı daha yüksek seviyelere çıkacak diye düşünüyorum ” dedi.

Fabrika ayarlarına dönülsün

Murat, bu yıl piyasada bir şeker sıkıntısının yaşandığını anımsatarak, “Dünyada hiçbir ülkede şahsa satılan özelleştirme adı altında hiçbir şeker fabrikası görmedik. Diğer ülkelerde ve gördüğümüz yani pancardan şeker elde eden için söylüyorum. Bizim yaptığımız incelemelerde genelde bu sektörde şöyle bir özelleştirme gerçekleştirilmiş. İşin içerisinde bir bir üçlü bir sacayağı oluşmuş. Bu işin içerisinde işçi var. Devlet var. Çiftçi var. Bu şekilde bir özelleştirme modeli yapılmış. Ama hiçbir zaman şahsın inisiyatifine bırakılmamış. Niye şahsın insafına bırakılmamış, çünkü bu kurumlar yüzbinlerce insanı ilgilendiren kurumlar. Onun için bir şahsın inisiyatifine bırakmak doğru değil. Bir de piyasada bir bariz bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntının altında yatan gerçek de şu. Geçmişte piyasanın yüzde 70’i devletin elindeydi. Piyasayı, fiyatı devlet belirliyordu. Ama şimdi yüzde 30’u bizde kaldı. Yüzde 70’i özel sektörün eline geçince bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bu şirket bir 100 yıllık bir şirket. Bir bilgi birikimi olan bir şirket. Biz istiyoruz ki bu şirket yeniden fabrika ayarlarına dönsün. Geçmişteki pazarlama stratejimiz neyse aynı stratejimizin uygulanmasını istiyoruz. Birilerine eliyle değil, bir şirket eliyle değil, direkt fabrika kendi eliyle satışını yaparsa eskiden olduğu gibi bu sıkıntılar da ortadan kalkar diye düşünüyorum. Tabii ki bu yeni yönetimin görüşü de önemli. Ama umuyorum ki onlar da bu piyasada gördükleri sıkıntının farkındalar. Onlarda fabrika ayarlarına yeniden dönülmesi için elinden gelen gayreti sarf edeceklerine inanıyorum. Dediğim gibi yeniden fabrika kendi satışını direkt vatandaşa, direkt işte üreticiye ve şeker tüketicilerine olsa daha iyi olur diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.