Sebze fiyatları düşüşte

Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, seçimden sonra sebze fiyatlarında epey bir düşüş olduğunu belirterek, 10-15 gün içerisinde patates ve soğanın 2-3 lira arasında tüketilebileceğini söyledi.

Sebze fiyatları düşüşte

Basın mensuplarına sebze meyve fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldız, sebze fiyatlarının gittikçe düştüğünü ifade ederek, “Seçimden sonra fiyatlarda epey bir düşüş oldu. Hatta bu yüzde yüze yakın bir düşüştü.  En basiti biberden örnek verebiliriz. 15-20 lira arası seyreden biber bu gün 5-6 lira arasında seyrediyor.  Bu fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz 4 liraya kadar. Domates keza yine öyle şuan 3-5 lira arasında pazarlarda satılırken marketlerde de 7-8 arası seyrediyor.  Patates ve soğan oldukça yüksekti ama daha önce dediğimiz gibi Mayıs’ta kesinlikle düşeceğini söylemiştik yeni ürünlerin gelmesiyle fiyatlar düşüşe geçti.  Soğan, patates 7-8 lirayı görmüştü seçimden sonra şuanda 5 liraya kadar düştü. 10 gün veya 15 gün içerisinde patates, soğan 2-3 lira arasında tüketilebilecek. Üretimin olduğu yerde yağışlar olsaydı fiyatlara etki ederdi. Ama doğu bölgelerde yağış olduğu için her hangi bir etki etmiyor bunun eksisini yazın yerli ürünlerde yaşayabiliriz. Aşırı yağıştan dolayı, havaların soğuk gitmesinden dolayı.  Şuan için fiyatlarda düşüş var batı bölgelerde ürünün yetiştiği bölgelerde yağış olmadığı için ve havanın sıcak olması fiyatlara her hangi bir etki etmedi. Fiyatlar daha da düşer.  En basiti patates soğan bütün ülkenin gündeminde 7-8 lirayı görmüşken yeni taze ürünler gelmeye başladı taze ürünler gelmeye başladıkça bu daha da düşecek ve fiyatlar 2-3 liraya kadar düşer” dedi.

Kart olayı pazarcı esnafın belini çok büküyor

Marketlerde ürün çokluğu ve kartlardan kaynaklı bir fiyat farkının olduğunu vurgulayan Yıldız, “Pazarlarda kredi kartı yok ülkenin en büyük sorunlarından biri de bu kredi kartıdır. Çünkü insanlar maaşını alıp direk karta yatırıyor. Sıcak para piyasada dönmediği için pazarlara rağbet az marketlere fazla. Karttan harcama yaptıkları içinde pazarlara dönüş yapamıyorlar. Nakit paradan dolayı çok büyük bir sıkıntı var. Bu kredi batağına düşen insan kurtaramıyor kendini, burada devletin biraz millete yardımcı olması lazım. Bu kartlardan dolayı insanlara yardım etmeli ki sıcak para içerde dönsün ama sadece marketlerin içinde bankada dönüyor. Sıcak para iç piyasada kesinlikle dönmüyor bu da esnafı olumsuz etkiliyor. Şu şekilde örnek vereyim geçen sene ile bu sene arasında 22 üyemiz kapanışını verdi, sıcak para akışının olmamasından dolayı. Manav marketlerde var ama onlarda da fiyat yüksek. İnsanları pazarlara alıştırmamız lazım. Bu kart olayı pazarcı esnafın belini çok büküyor” diye konuştu.

Esnaf seyyar satıcılardan şikayetçi

Yıldız, işgal, işportacı ve seyyar satıcılardan dolayı esnafın sıkıntılı olduğunu dile getirerek, “Bu konuda belediyenin aşırı esnekliği vardı. Biz bunu bir kaç kez dile getirdik. Seçimden sonrayı beklememiz ön görüldü bizde bekledik. Görüşmelerimizi yaptık bu konu ile ilgili buradaki esnaf ürün alıyor vergi ödüyor, ürün satıyor vergi veriyor, yer kirası var, işçisi var buna rağmen yine ayakta kalmaya çalışıyor.  Bu konuda bize yardımcı olunacağına söz verildi. Hem Büyükşehir Belediyesi hem Battalgazi belediyesi. Konu ile ilgili de gereken çalışmalarımızı yaptık bizim için en büyük sorunlardan biri Mısır Çarşısı’nın girişi, Akpınar Meydanı, aşağıda minibüs durağının oralarında bulunan seyyarlar. Çalışmalarımız sonucu inşallah zabıtalar ile birlikte bir düzenleme yapacağız.  Bu düzenlemeyi iki, üç ay içerisinde tamamıyla oturtmuş olacağız” şeklinde konuştu.