Sanayide çırak sorunu büyüyor

Malatya'da sanayi esnafı, çırak bulamamaktan şikayetçi. Esnaflar, çırak sorununun devam etmesi durumunda gelecekte usta sorunu yaşanacağını söylüyor.

Sanayide çırak sorunu büyüyor

Malatya'da sanayi esnafı, çırak bulamamaktan dert yanıyor. Çırak olmazsa mesleklerini sonraki nesillere aktaramayacaklarını vurgulayan esnaf, zamanla oto sanayinde usta kalmayacağını ve kendilerini mesleğin son temsilcileri olarak gördüklerini ifade ediyor. Çırak sorununun temelini eğitim sistemine bağlayan ustalar, okulu bitiren kişinin çıraklık yaşını çoktan geçtiğini ve bu sistemle kalifiye eleman yetişmeyeceğini vurguladılar. Oto kaportacı Abuzer Bereket, "Esnafın yükü ağır. Buradaki esnafın yüzde 60'ı kiracı. Şuan sanayide en düşük kira 100 bini geçti. Esnaf para kazanamıyor ki çırağa düzgün bir ücret verebilsin. Sanayide faaliyet gösteren tüm sektörlerin en büyük sorunu çırak yetişmemesidir" ifadelerini kullandı. Oto lastik tamiri ve değişimi yapan Basri Gündoğan, "İlk zamanlarda istediğimiz zaman eleman bulabiliyorduk. Bugün gelinen noktada usta hiç kalmadı çırakta gelmiyor. Önceden yanımda sürekli çırak olurdu. Paralarını da düzgün veriyoruz ama çırak gelmiyor. Komşularımızda da aynı sıkıntı var. Çoğu imece usulü ile işlerini yürütmeye çalışıyor" dedi.

Çıraklık yaşı geçiyor

Oto elektrik sektöründe çalışan Mehmet Kurt, "Çıraklıktan başladım bu işe zamanla usta oldum kendi dükkanımı açtım. İşlerimiz yoğun olduğu anlarda çırak olmadığında araçlara bakamıyoruz. Belki bir 15 yıl sonra ustalar olmayacak çünkü çırak yetişmiyor. Bu nedenle bütün işleri kendimiz yapıyoruz. Çırak sanayiye nasıl gelsin onlarda haklılar. Ustalar zor geçiniyor. Çıraklara doğru düzgün ücret ödenemiyor. Üzerine yıllarca okula gitmek zorundalar. Çıraklık yaşı geçiyor, 25 yaşında üniversite okumuş adam nasıl çırak olsun" diye konuştu.