- Haberler
- Video Haber
- Sakla samanı, gelir zamanı atasözü Malatya'da doğrulandı: Depolar pazarı kurtardı…
Sakla samanı, gelir zamanı atasözü Malatya'da doğrulandı: Depolar pazarı kurtardı…
Geçtiğimiz nisan ayında meydana gelen zirai dondan etkilenen Malatya, lisanslı depolarda bulunan 2024 yılında elde edilmiş 21 bin ton mahsulle ihracatını sürdürdü. İhracattan ise 153 milyon dolarlık gelir sağladı.
12 Nisan’da meydana gelen ve başta Malatya olmak üzere 36’nın üzerinde ili etkileyen zirai don, ülkenin ihracatını büyük oranda etkiledi. Ancak Malatya’da geçtiğimiz yıllarda kurulan lisanslı depolar sayesinde ihracat hız kesmeden devam etti.
21 Bin Ton Kuru Kayısı İhracatı Gerçekleştirildi
Türkiye'nin kuru meyve ihracatının yüzde 25'inin karşılandığı Malatya'da, zirai dona rağmen lisanslı iki depoda 2024 yılına ait mahsullerini muhafaza eden üreticiler, ihracatın devam etmesini sağladı. Zirai donun yaşandığı tarihten bu yana lisanslı depolarda muhafaza edilen 21 bin ton kuru kayısının ihracatı gerçekleştirildi ve 153 milyon dolar gelir elde edildi.
Ürünlerin Korunmasında Önemli Görev Gördü
Lisanslı depoların kuru meyve ihracatında önemli bir yeri olduğunu söyleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "2024 yılında elde etmiş olduğumuz mahsulümüzün önemli bir miktarı hala stoklarımızda duruyordu. Malatya'da 2020 ve 2022'de, 2 tane 11 bin ton kapasiteli kuru kayısı lisanslı depo inşa etmiştik. Bu depolar ürünün sağlıklı koşullarda korunması anlamında çok önemli bir görev gördü." dedi. Lisanslı depolarda saklanan ürünlerin kayısının olmadığı dönemlerde önemli rol üstlendiğini anlatan Özcan, depolardaki ürünler ihraç edildikçe çiftçinin kendi imkânlarıyla muhafaza ettiği ürünü lisanslı depolara getirdiğini, böylelikle nisan ayından bu yana 21 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.
Zirai Dondan Sonra Milyon Dolarlık İhracat
Lisanslı depoların sayısının artmasının kuru meyveler açısından önemli olduğunu aktaran Özcan, "Lisanslı depolarda muhafaza edebildiğimiz ürünler şu anda nisan ayından bu yana ihracata gitmeye devam ediyor, her ay ortalama 3 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. Nisan ayından bu yana 21 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleştirmişiz. Bununla beraber 150 milyon doların üzerinde gelir elde etmiş olduk. İhracatla elde ettiğimiz gelirin arkasındaki en önemli güç lisanslı depolar. Bir önceki yılın mahsulünü muhafaza etme, koruyabilme, üreticiyi bu anlamda destekleyebilme anlamında lisansı depoların önemi ortaya çıktı. Lisanslı depolar ürünü koruyarak bir sonraki yıl yaşanabilecek krizin de önlemini alma imkanı sağlıyor." diye konuştu.
Pazar Kaybı Önlendi
Zirai dondan etkilenen birçok ürün bulunduğunu kaydeden Özcan, lisanslı depoların diğer iller için de büyük öneme sahip olduğunu aktardı. Özcan, şunları söyledi: "2024 yılında elde ettiğimiz mahsulleri bugün bu depolarda muhafaza etme imkanı bulmasaydık 2025 yılında yaşadığımız krizi yönetme konusunda elimiz zayıflayacaktı. Özellikle pazar kayıplarının önüne geçmiş, 115 ülkedeki kayısı tüketicisini Malatya kayısısından mahrum bırakmamış olduk."
Bakmadan Geçme

