Sağlıkta şiddet çözüm değil!

Malatya İl Sağlık Müdürü Erhan Berk, 'Hiçbirimiz kötü niyetli değiliz. Hiç birimiz art niyetli değiliz. Mutlaka eksiğimiz olabilir. Bu konuda şiddeti bir kenara bırakıp, insana yakışan, diyalog içerisinde gerekli adımlar atılmalıdır 'dedi.

Sağlıkta şiddet çözüm değil!

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet günden güne artıyor. Ülkenin çeşitli yerlerindeki sağlık kurumlarında çalışan doktorlara yönelik fiziksel şiddet had safhaya ulaşırken, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekmek amacıyla konferans düzenlendi.

Sağlıkta şiddet çözüm değil!

Konferansta konuşan Malatya İl Sağlık Müdürü Erhan Berk, son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin nedensiz bir şekilde arttığını belirtti.

Sağlıkta şiddet çözüm değil!

Şiddetin toplumsal farkındalık yoluyla azaltılabileceğini söyleyen Berk,“İbni Sina'nın çok güzel bir ifadesi var. Diyor ki "Bilim ve sanat saygı görmediği toplumları terk eder." Yani biz bilimin eşliğinde vatandaşlara sağlık hizmeti sunan, vatandaşları öldürmek için değil, yaşatmak için çaba sarf eden bir meslek kuruluşuyuz. Maalesef son dönemde çok anlamlandıramadığımız, her hangi bir gerekçeye oturtamadığımız, diğer meslek gruplarından çok daha fazla şiddetle karşı karşıyayız. Bunu biz yasalarla, kanunlarla, yönetmeliklerle çözmeye çalışıyoruz ama her zaman kanun, yasa problemin çözümü değil. Bazen toplumsal farkındalık, toplumdaki bireylerin bu konudaki eğitimi, sağlık personelinin sağlık hizmeti yaparken bilinçli davranması, şuurlu hareket etmesi bazen problemi başlamadan bitirebiliyor” ifadelerini kullandı.

“Ailenizin nasıl bir sağlık hizmeti almasını istiyorsanız, lütfen ayni sağlık hizmetini sunun”

Hastaneye gelen vatandaşların çoğu zaman mantıklı düşünemediğini belirten Berk, sağlık çalışanlarının da bazı durumlarda empati yapması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Hepimiz bu şehrin insanlarıyız. Hizmet sunduğumuz bu insanlara verdiğiniz sağlık hizmetini, Türkiye’nin her hangi bir yerinde kendi anneniz, babanız,  kardeşiniz, eşiniz ve çocuğunuz ihtiyaç duyuyor olabilir. Sizin kendi ailenize ne kadar saygınız varsa, nasıl bir sağlık hizmeti almasını istiyorsanız lütfen ayni sağlık hizmetini sunun. Biz diğer kurumlar gibi 08.00'de açılıp 17.00'de kapanan bir hizmet sektörü değiliz. 7 gün 24 saat çalışan, çok geniş bir organizasyon şeması olan ve dakikaların bile çok önemli olduğu bir hizmet sektörüyüz. Biz nikah sarayında çalışmıyoruz. İnsanlar gülerek gelmiyorlar. Bize gelen insanlar, bir sıkıntısı, bir derdi olan ve mantıklı düşünme özelliğini çoğu zaman kaybetmiş insanlar. O kişilerle empati kurmayıp inatlaştığımız zaman, o problem bazen istemediğimiz sonuçları doğuracak şekilde büyümeye devam ediyor. Bu konuda özellikle sizlerden ricam şudur ki karşınızdaki insanların bir problemi, bir derdi olduğunu, yaşadığı problemin stresin bazen sağlıklı düşünmesini engellediğini aklınızın bir kenarına not etmelisiniz.”

Sağlıkta şiddet çözüm değil!

“Hiç birimiz art niyetli değiliz”

Sağlık çalışanlarının 7/24 hizmet ettiğini kaydeden Berk, vatandaşlar tarafından bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Hiçbir sağlık görevlisinin kötü niyetli olmadığını aktaran Berk, şu ifadeleri kullandı: “Biz büyük bir teşkilatız. Yaklaşık 9 bin 300 arkadaşımızla Malatya iline sağlık hizmeti veriyoruz. Yaklaşık olarak acil servislerde, polikliniklerde, sağlık ocaklarında yaklaşık 9 milyon insana sağlık hizmeti sunuyoruz. Bu hizmeti sunarken mutlaka personelimizden yorgun olan, problemi olan, çocuğu rahatsız olan veya diğer sebeplerden sıkıntısı olan arkadaşlarımız olabilir. Vatandaşlarımızdan özellikle ricamız şu dur ki biz bütün meslektaşlarım ve sağlık çalışanları için söylüyorum. Hiçbirimiz kötü niyetli değiliz. Hiç birimiz art niyetli değiliz. Mutlaka eksiğimiz olabilir. Bu konuda insana yakışan, insani değerleri taşıdığımızı gösteren ve insana hiç yakışmayan şiddeti bir kenara bırakıp, bizlere yakışan diyalog içerisinde gerekli adımların vatandaşlar tarafından atılmasıdır. Zaten bütün sağlık tesislerinde hastalarımızın haklarını savunacak başvuracakları birimlerimiz var.  Bu konuda vatandaşlara daha sağlıklı davranmayı tavsiye ediyorum.”