- Haberler
- Gündem
- Resmi Gazete'de yayımlandı: Malatya'da zorunlu olacak! Kameralarla saniye saniye izlenecek!
Resmi Gazete'de yayımlandı: Malatya'da zorunlu olacak! Kameralarla saniye saniye izlenecek!
Malatya'daki kesimhanelerde, canlı hayvanlar, karkaslar, yan ürünler ile personel hareketlerinin izlenmesi amacıyla hayvan bekleme ve kesim yeri ile muamelenin yapıldığı alanda geniş açıdan görüntü alma özelliğine sahip kameralar yerleştirilecek. İşte detaylar...
Haberin Özeti
- • Tarım ve Orman Bakanlığı, kesimhanelerde canlı hayvan ve personel hareketlerini izlemek amacıyla 1 Ocak 2027'den itibaren kamera sistemi kurulumunu zorunlu kıldı.
- • Kesimhanelerde hayvanlara zarar vermeyen, uygun sabitleme ekipmanları bulundurulması ve hayvanların bilinçli haldeyken ayaklarından asılması yasaklandı.
- • Kesilen hayvanların elektronik küpe üzerinden dijital takibi için altyapı oluşturularak hastalık ve ilaç kontrolüyle güvenli et üretimi sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kesimhanelerde, canlı hayvanlar, karkaslar, yan ürünler ile personel hareketlerini izlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti. Bu kapsamda hazırlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Düzenleme ile canlı hayvanlar, karkaslar, yan ürünler ile personel hareketlerinin izlenmesine yönelik olarak hayvan bekleme ve kesim yeri ile muamelenin yapıldığı alanlarda, geniş açıdan görüntü alma özelliğine sahip, çözünürlüğü yüksek ve en az bir ay kayıt yapabilen görüntüleme sistemleri (kamera) kurulumu zorunlu hale getirildi. Uygulama 1 Ocak 2027'den itibaren zorunlu olacak.
Hayvanlar ayaklarından asılmayacak
Kesimhanelerde hayvana aşırı basınç uygulamayan, zemini kaygan olmayan, sessiz çalışan ve ani hareket etmeyen, hayvanlara zarar verebilecek keskin kenarları olmayan, uygun konumlandırılmış sabitleme ekipmanının bulunması da zorunlu hale getirildi. Hayvanlar bilinçli haldeyken ayaklarından asılamayacak.
Dijital takip altyapısı oluşturulacak
Kesimhanelerde kesilen hayvanların elektronik küpe uygulaması üzerinden dijital takibinin yapılabilmesi için (dijital sayım ve takip cihazı) gerekli altyapı oluşturulacak. Kesilen hayvanlara ilişkin izlenebilirlik kayıtlarıyla çiftliklerdeki hastalık ve veteriner ilaç takibi ile hayvan hareketlerinin kontrol altında tutulması hedefleniyor. Böylece güvenli et üretimi sağlanacak.
Bakmadan Geçme

