Rapor yayımlandı: Zirai don bu yılı değil gelecek yılları da tehdit ediyor
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, gerçekleşen zirai don olayına ilişkin bilgilendirme raporu yayımladı. Raporda, 'Meydana gelen zirai don, şiddeti itibari ile mevcut yılın ürün kaybının yanı sıra ağaçlarda bazı fizyolojik düzensizliklere yol açarak takip eden yıllardaki ürün miktarını da azaltabilecek düzeydedir.' ifadeleri kullandı.

Yüzde yüze yakın ürün kaybı
Kayısının zirai don oluşturacak sıcaklıklara karşı oldukça hassas olduğu belirtilen raporda, Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş ve Sivas’ta ilk incelemelere göre yüzde yüze yakın ürün kaybına neden olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Kayısı, iklim koşullarına karşı oldukça hassas bir bitki olup, özellikle ilkbahar aylarında meydana gelen ve zirai don oluşturan sıcaklıklara karşı oldukça hassastır. Kayısı yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Malatya, Elazığ (Baskil, Ağın, Keban), Kahramanmaraş (Elbistan) ve Sivas (Gürün) illerinde 12.04.2025 tarihinde sıcaklık ölçüm değerleri -13,9 °C ile 1,5 °C ile arasında gerçekleşmiştir. Bununla birlikte sonraki gün olan 13.04.2025 tarihinde ise sıcaklıklar -4,8 °C ile 2,3 °C arasında ölçülmüştür.
Kayısı ağaçlarının çiçeklenme ve meyve tutumu dönemlerinde yaşanan bu sıcaklık düşüşleri, ilk incelemelere göre %100'e yakın oranda ürün kaybına neden olarak çiftçilerin gelirlerini ciddi şekilde azaltabilecek boyutlara ulaşmıştır. Meydana gelen zirai don, şiddeti itibari ile mevcut yılın ürün kaybının yanı sıra ağaçlarda bazı fizyolojik düzensizliklere yol açarak takip eden yıllardaki ürün miktarını da azaltabilecek düzeydedir.”