Pazarlarda Malatya'nın yerini Mut aldı: Kayısıda yeni adres Mersin
11-12 Nisan tarihlerinde Malatya'da meydana gelen zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve ve tarla ürününe büyük zarar verdi. Türkiye'nin kayısı başkenti olan Malatya'da rekolte ciddi oranda düşerken, tezgahlarda Mersin'in Mut ilçesinden getirilen sofralık kayısılar yer aldı.
Malatya’da 11-12 Nisan gecesi etkili olan zirai don felaketi, başta kayısı olmak üzere birçok meyve ağacı ve tarla ürününde büyük zarara yol açtı. Düşen sıcaklıklar nedeniyle don olayı meydana gelirken, erken çiçek açan kayısı ağaçları başta olmak üzere badem, elma ve diğer tarla mahsulleri de zarar gördü.
Türkiye’nin kayısı üretiminde ilk sırada yer alan ve dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85’ini karşılayan Malatya’da, bu yıl rekoltenin ciddi oranda düştü. Kayısının başkenti olarak bilinen Malatya’da, bu yıl tezgahlarda hasadı en erken başlayan bölgelerden biri olan Mersin’in Mut ilçesinden getirilen sofralık kayısılar yer aldı.
Malatyalı Bu Sene Yerli Kayısıya Hasret Kalacak
Malatya’da yaşanan zirai donun etkilerine dikkat çeken esnaf Nedim Bayrak, “11-12 Nisan gecesi yaşanan zirai don, Malatya’daki tüm mahsulü yok etti diyebilirim. Kayısı ağaçları tamamen yandı. Geçimini kayısıyla sağlayan binlerce Malatyalı bu sene yerli kayısıya hasret kalacak, hatta kalmaya başladı bile. Bahçelerde meyve tutumu yok denecek kadar az. Bu yıl Malatya’da kayısı kalmadı. Seneye ne olur, o da belli değil. İklim değişti, artık hiçbir şey eskisi gibi değil” dedi.
Bu Sene Hem Üreten Yandı Hem de Kayısı
Tezgâhlarda yer alan kayısıların Mersin’in Mut ilçesinden geldiğini hatırlatan Bayrak, “Her yıl olduğu gibi bu sene de sofralık kayısı hasadı Mut’ta başladı. Oradaki ürün erkenci olduğu için Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Şu anda Malatya’daki pazarlarda, manavlarda gördüğünüz kayısılar hep Mut’tan gelen ürünler. Yani sezon Mut’ta başladı ama biz Malatya olarak henüz kendi mevsimimize gelmeden büyük bir korku yaşıyoruz. Çünkü haziran-temmuz aylarında, Malatya kayısısının zamanı geldiğinde bizler artık bahçelere kayısı toplamaya gitmeyeceğiz. Her yıl sarıya bürünen yollar, kayısıyla dolup taşan bahçeler bu sene bomboş kalacak. Bu durum bizleri derinden üzüyor. Haziran ve temmuz aylarında herkes de büyük bir telaşı oluyordu. Şimdi ise sessizlik olacak. Ne bahçede çalışacak çiftçi kaldı ne de toplanacak ürün. Bu sene hem üreten yandı hem de kayısı" şeklinde konuştu.