Paylaşım beğendi işten çıkarıldı

Malatya'da bir mağazada çalışan işçinin sendikal faaliyetler ile ilgili hesabı takip ettiği ve hesaptan yapılan paylaşımları beğendiği gerekçesiyle işten çıkarıldığını öne süren Koop İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Necdet Durak, firmanın uluslararası sözleşmelerden doğan sendikalaşma hakkını hiçe sayarak, iş yerindeki sendikal örgütlenmeyi engelleme çabası içine girdiğini iddia etti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Paylaşım beğendi işten çıkarıldı

Malatya Merkez Posta'sini önünde bir araya gelen  Koop İş Sendikası üyeleri, özel bir firmada çalışan üyelerin haksız bir şekilde işten çıkarıldığını ileri sürerek, basın açıklaması gerçekleştirildi.

Hak ve çıkarlarını korumak için buradayız

Grup adına basın açıklamasını yapan Koop İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Necdet Durak, “Koop-İş Sendikası olarak, insanca bir yaşam sürdürebilmek için sendikalı olan ve bu nedenle haksız ve hukuksuz biçimde işten atılan emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumak için buradayız. Bugün, işten atılan işçilerin geri alınması için mücadele etmek, o arkadaşlarımızla dayanışmak için buradayız. Sendikamız Koop-İş, bu haklı ve meşru mücadelesinde tüm çalışanları ve halkımızı desteğe çağırmaktadır. Mağaza emekçileri, kendi oluşturdukları sosyal medya gruplarında haberleşerek, tamamen kendi özgür iradeleriyle sendikamıza üye oldular. Firmanın mağazalarında çalışan arkadaşlarımız, işyerlerindeki çalışma koşullarının ağırlığı, düşük ücret politikaları, ekonomik ve sosyal hakları için sendikamızda örgütlendiler" dedi.

Sosyal medya hesaplarını takip etmek işverence suç sayıldı

Durak, firma çalışanlarının Anayasamızdan, yasalarımızdan ve ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelerden doğan sendikalaşma hakkını hiçe sayıldığını öne sürerek, “İşyerindeki sendikal örgütlenmeyi engelleme çabası içine girdi. Ülkemiz çalışma yasalarını hiçe sayan, işçi hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırma çabası içinde olan firma işvereni, yazılı bildirim dahi olmaksızın, telefonla bildirmek suretiyle, Sendikamız Koop-İş’te örgütlenen üyelerimizi işten çıkardı. Sosyal medyada, sendikal faaliyetler ile ilgili bir gönderiye “like” yapmak ve instagramdaki sosyal medya hesaplarını takip etmek bile, işverence suç sayıldı ve üyelerimizin iş sözleşmeleri, tazminatsız ve işsizlik maaşı dahi alamayacakları şekilde sonlandırıldı; üyelerimiz, adeta intikam alınırcasına, mağdur edildi.  İşveren, özel hayatın gizliliği, kişisel verilerin korunması, ifade özgürlüğü gibi temel Anayasal ilkeleri çiğnemiş ve firma işçilerinin sendikalı, toplu iş sözleşmeli çalışma hakkına saygı göstermemiştir. İşveren bununla da yetinmiyor. Üyelerimiz üzerinde baskı, tehdit ve mobbing uyguluyor. Baskı ve mobbingle boyun eğdiremediği üyelerimizi ise işten atmakla tehdit ederek, sendika üyeliğinden çekilmeye zorluyor. İşveren böylece Anayasamızı çiğnemekle kalmıyor, Türk Ceza Kanunumuza göre hapis cezasıyla cezalandırılacak kadar büyük ve ciddi bir suç işlemeye yelteniyor" diye konuştu.

Mücadelemiz haklıdır, meşrudur

'Emeğe ve emekçiye saygı duymayan firmaya soruyoruz' diyen Durak, “Ey işveren! Burası kabile devleti mi yoksa bir hukuk devleti mi? Ya yasalara uyarsın, hukuku uygularsın, emeğe, emekçiye saygılı olursun, ya da Koop-İş Sendikası sana bunları öğretir! Koop-İş senin yakana yapışır, örgütlenme hakkını alana kadar da bırakmaz. Koop-İş Sendikası, yalnızca bu firmanın mağazalarında temsil ettiği üyelerinden değil, 68 bin üyesinden, bir parçası olmaktan onur duyduğu Türk işçi hareketinden ve bir milyonu aşkın üyesiyle TÜRK-İŞ’ten aldığı güçle, temsil ettiği kitlenin hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunacaktır. Olayların bu noktaya gelmesinin, tek sorumlusu, hak,hukuk tanımayan firmadır. Bilinmelidir ki! Koop-İş Sendikası mecbur bırakılmadıkça kavgadan yana değildir.  Koop-İş Sendikası çalışma barışından, sosyal diyalogdan yanadır. Koop-İş Sendikası, emeğe saygı duyan işverene karşı saygılıdır. Koop-İş Sendikası, işçinin ve işin güvencesidir. Koop-İş Sendikası’nın olduğu yerde iş barışı vardır, verimlilik vardır, huzur vardır. Koop-İş Sendikası, Türk işçi hareketinin bir bütün olarak vereceği büyük destekle bu uzlaşmaz ve anlamsız yaklaşıma karşı tavrını tüketimden gelen gücünü de kullanarak ortaya koyacaktır. Mücadelemiz haklıdır, meşrudur. Üyelerimizin insan onuruna yakışır bir yaşam mücadelesi içindir. Sendikamız bu mücadeleden asla vazgeçmeyecektir" şeklinde konuştu.