Pancara yağmur engeli

Malatya'nın Yazıhan bölgesinde 28 bin dönüm alana bu yıl ekilmesi planlanan pancar ekimi yağmur nedeniyle tamamlanamadı. Bir bölüm alana Şubat ayı sonunda ekilen pancarların geri kalan kısmının ise Nisan ayı sonuna kadar ekilmesi planlanıyor.

Pancara yağmur engeli

Türk Şeker’e bağlı Malatya Şeker Fabrikasının ise önümüzdeki günlerde yeni sezona hazırlanmak için revizyona gireceği belirtildi. Revizyon sonrasında ise Yazıhan bölgesinde yeni açılan pancar ekim alanları ile birlikte 58 bin tonluk kota ile sezona başlamayı planlıyor. Üretilen pancarların yaklaşık 40 45’lik bölümü Malatya'dan karşılanacak. Yazıhan bölgesinde yeni işletmeye alınan 30 bin dönüm sulu alanın 28 bin dönümünde Bu yıl pancar ekimi yapılıyor. Geçen yıl 10 bin dönüm alanda ekilen pancar sahası genişletilerek bu yıl programa alındığı belirtildi. Diğer yandan barajlardaki pompajların sulamaya açılmasıyla birlikte Fethiye bölgesinde yer alan 20 bin dönüm ekim alanında sisteme alınması ile ekim sahası genişleyecek. Bunun yanında önümüzdeki dönemlerde Yoncalı Barajı’nın 50 bin dönüm civarındaki arazinin açılması bölgedeki pancar üretiminin daha da artması bekleniyor.

Fabrika yenilenecek

Diğer yandan 63 dönem pancar ekim kampanyasından önce de fabrika revizyona girecek. Yapılacak revizyonda 10 milyonluk yatırım ödeneğinin onaylandığı ve 1 Eylül'e kadar sürecek revizyon çalışmalarına başlanılacağı öğrenildi. Yapılan revizyon ile şeker üretim verimliliği artıracak ciddi bir enerji ve işgücü tasarrufu sağlanacak. Yeni sistemi teknolojideki ilerlemeler eklenecek en son teknolojiye ve yeni nesil otomasyon şekilde şeker üretilecek. Böylelikle şeker üretiminde meydana gelen küçük kayıp kaçaklar da önlenerek daha randımanlı bir şeker elde edilecek.