Pahalılık tezgâhları vurdu

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış cep yakmaya devam ediyor. Sebze ve meyve pahalılığı hem pazarcıyı hem de tüketiciyi zorluyor. Sebze fiyatlarını sıcak hava çarptığını belirten Malatya Küçük Yaş Sebze ve Meyve Hali esnafı, hayat pahalılığını tezgahlara yansıdığını dile getiriyorlar.

Pahalılık tezgâhları vurdu

Hayat pahalılığı kendini en çok çarşı pazarda hissettiriyor. Malatya Küçük Yaş Sebze ve Meyve Hali esnafı sebze ve meyve pahalılığın sebebini ülkede genel pahalılıktan kaynaklandığını belirtmekteler. Esnaflar, "Ülkenin genel durumunda her şey 2 katına çıkmış vaziyette, geçen sene 60 TL’ye çalışan bir işçi şu an 120 liraya çalışıyor. Mazotun litresi 8 TL’ye dayanmış durumda en basitinden geçen sene çuval 25 kuruşken şimdi bir çuval 1 TL oldu. Bu gibi masrafların çok olmasından ve ürünün de az olmasından dolayı bir pahalılık söz konusu. Genel pahalılık tezgâhlara da ister istemez etki ediyor. Tabii bu sadece bizim sektörde değil her sektörde böyle. Şimdi bir kişi 30 TL’lik bir yağa 70-80 lira verdiği zaman 3 liralık fasulyeyi 5 liraya satmak zorunda ki bu aradaki artış farkını çıkarabilsin" diye konuştular. 

Satışlarda düşüş var

Malatya halkının kendi bahçelerinde yetiştirdiği ürünlerin çıkmasıyla birlikte satışlarda da düşüş olduğunu söyleyen esnaflar, "Sebzede fasulye, meyvede ise muz pahalı, taze fasulye 7,5- 8 TL arasında seyrediyor, meyvelerde klasikleşen tabii ki de muz. Muzun yerli fiyatı 13 TL, ithal muzun kilosu ise 20 TL. Domates 5 ila 6 TL arasında, Salatalık 6 TL. Tarladan direk gelen Malatya ürünleri daha uygun, ama dışarıdan tezgâhlara gelene kadar bayağı bir fiyat farkı oluşuyor" açıklamasında bulundular.