Özhaseki'den belediyelere uyarı: dönüşümü ciddiye alın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı belediyelerin kentsel dönüşümden uzak hareket ettiğini belirterek, 'Doğru program yapın, size sonuna kadar destek vereceğiz' dedi.

Özhaseki'den belediyelere uyarı: dönüşümü ciddiye alın!

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda  konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı belediyelerin, kentsel dönüşümde durumun ciddiyetinden uzak bir şekilde hareket ettiğini ifade etti. Belediyeler tarafından doğru program yapılması durumunda sonuna kadar destek sağlayacaklarını belirten Özhaseki, “Riskli bir iş, kolay değil. Düğünlere gitmek kolay, cenazelere gitmek kolay, sokaklarda gezmek kolay” şeklinde eleştiride bulundu.

Bakan Özhaseki’nin açıklaması şu şekilde: “Ülkemizde otuz bir milyon konut, beş milyon ticari alan bulunmaktadır.  İki milyon bağımsız birimin de acilen dönüşmesi gerekiyor. 2012’den itibaren bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleri Türkiye genelinde iki milyon iki yüz bin bağımsız bölümün dönüşümü tamamladık. Şu anda da Türkiye genelinde dört yüz bin bağımsız bölümün dönüşümü devam ediyor.  dört yüz seksen milyar TL civarında da bu konuda da kaynak kullanıldı. Kentsel dönüşümün aslında üç paydaşı var. Kanunun ana mantığı da durmadan buna işaret ederim. Buradaki üç paydaş elbette ki birincisi bakanlık düzenleyici. Aynı zamanda elbette ki orada belediyelere, vatandaşa yardımcı olacak konumda. İkincisi belediye. Üçüncüsü de vatandaş. Zaten iki ayrı dalda kentsel dönüşüm yapılabilir. Birisi bakanlığımızla temas halinde olup iş birliği içerisinde olup gerek kiralardan gerekse rezerv alanlardan istifade ederek devam etme yolu. Diğer işte belediye her belediye başkanı kendi yasasına göre kentsel dönüşümü çok rahat yapabilir. Biz her ne kadar büyük bir çabayla gece gündüz demesek ve çalışsakta,  bazı yerel yöneticiler özellikle bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar. Durumun ciddiyetinden uzak bir şekilde hareket ediyorlar. Kolaycı bir söz bulmuşlar, ‘Biz rantsal dönüşüm istemiyoruz’ Ben de onlara dönüp her seferinde diyorum ki Allah'ınızı severseniz rantsal dönüşüm yapmayın. Elinizde yasa var, imkân var. Kentsel dönüşüm yapmak için ortaya çıkın, doğru program yapın. Sonuna kadar destek. Burada sizlerin de huzurunda söz veriyorum. Ama riskli bir iş, kolay değil. Düğünlere gitmek kolay, cenazelere gitmek kolay, sokaklarda gezmek kolay. Ne yazık ki bazı belediye başkanı arkadaşlarımız deprem kapısına geldiği halde kımıldamadan bir polemik konusuyla bu işi devam ediyorlar. Bu da işin en üzücü tarafı.”