OSB'deki iddialar asılsız

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Malatya 1. OSB'deki 4 usulsüzlük iddiasıyla ilgili açılan soruşturma tamamlandı. MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, soruşturma kapsamında 4 dosyada yapılan incelemede mevzuata aykırılık tespit edilmediğini söyledi. Sadıkoğlu, soruşturma sürecinde kendilerini OSB yönetiminden bertaraf eden dönemin Valisi ve OSB başkan vekilinin, tahsis edilen arsaları intikam hırsıyla yatırımcılardan geri aldığını belirterek, 'Hırsızlar tarafından hırsız ilan edilmek gerçekten çok gülünç' dedi.

OSB'deki iddialar asılsız

Geçtiğimiz Ağustos ayında Malatya I. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 'paralel yönetim' oluşturulduğu, usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı, usulsüz arsa tahsisi, yüksek miktarda fatura bedeli, yüksek miktarda yemek bedeli iddiaları üzerine Malatya Valiliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından müfettiş talebinde bulunmuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettiş görevlendirerek, usulsüzlükler hakkında inceleme başlatmış, başlatılan inceleme tamamlandı. Malatya Ticarete Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, oda binasında düzenlediği basın toplantısında Malatya 1. OSB'deki 4 usulsüzlük iddiasıyla ilgili açılan soruşturmanın 2021 Eylül ayında tamamlamış olmasına rağmen giden validen dolayı soruşturma ve müfettiş raporunun kamuoyuyla paylaşılmadığını kaydetti. Sadıkoğlu, soruşturma kapsamında 4 dosyada yapılan incelemede mevzuata aykırılık tespit edilmediğini vurguladı.

Valilik sonucu neden 10 ay açıklamadı?

Başkan Sadıkoğlu, göreve geldiklerinde 6 bin 600 olan üye sayısının bugün 9 bin 600’e yükselttiklerini söyledi. Oda başkanlığı ve 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanlığımız döneminde güçlü adımlarla, ciddi işler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sadıkoğlu, gerek oda başkanlığı, gerekse 1. OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevinde attıkları güçlü adımların, menfaatçi küçük bir kesimi her zaman rahatsız ettiğini anlattı. 2021 yılının Ağustos ayında şahsı 1. OSB yönetiminde birlikte görev yaptığım arkadaşlarımın kamuoyunda itibarsızlaştırılması ve bununla birlikte Odamızın 1. OSB Yönetiminden bertaraf edilmesi için, o dönemin valisi ve bir iki siyasi isim tarafından bir takım algı operasyonunun yapıldığını dile getiren Sadıkoğlu, Bazı asılsız iddialar üzerinden Sanayi Bakanlığı’ndan müfettiş çağırıldı. Müfettiş raporu beklenmeden, bizlerle ilgili iddialar tamda OSB yönetim seçimlerine günler kala o dönemin valisinin talimatıyla Valilik Basın birimi tarafından basına servis edildi. Maalesef, ispata muhtaç bu iddialar daha önce örneği olmayan bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmış oldu. Amaç, 1. OSB seçimleri öncesi kamuoyunda şahsımla ilgili olumsuz bir algı oluşturmaktı. Bakanlık tarafından yapılan Soruşturma sonucu 2021 yılının Eylül ayında tamamlanmış ve Valiliğe gönderilmiştir. İspat edilmeyen iddialar Valilik makamı tarafından kamuoyu ile paylaşılırken, soruşturma sonucu hakkında kamuoyu bilgilendirilmekten kaçınıldı. Kamuoyu ile paylaşılmayan soruşturma sonucu, talep etmemize rağmen bizlere de iletilmedi. Talebimiz üzerine Soruşturma sonucu Bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde bizlere gönderildi. Fakat Bakanlık soruşturmayı 2021 Eylül ayında tamamlamış olmasına rağmen hem bakanlığa hem de valiliğe ‘sonucu açıklayınız’ dedik. Ama hiçbir şekilde sonucu açıklamadılar ama yeni valimizden sonraki süreçte daha aydınlık daha net ve daha şeffaf bir ortam oluştu. Şimdiye kadar verilmemesinin sebebi de giden vali’dir. Bizimle alakalı gerçekten akıl ve mantıkla uyuşmayan iddialar ortaya atıldı. Giden Vali’nin bölge müdürü ataması ile alakalı bir iddiası vardı” dedi.

Tamamen kurgudur

İddialar ve müfettiş raporunun detayları hakkında bilgiler paylaşan Sadıkoğlu, “Jandarma tarafından gözaltına alındığımız yalanı yayıldı. Şirketimizin devam eden bir davası nedeniyle adliyeye giderek bir ifade verdim. Yazıhan yolunda Jandarma tarafından durdurularak gözaltına alındığım gibi yalanlar tamamen kurgudur. Verdiğim ifadenin OSB’deki iddialarla hiçbir alakası yoktur. Peki, neden müfettiş çağırıldı, bu ayak oyunları niye yapıldı? Arsa tahsislerinde ahbap çavuş ilişkisine girmedik. Kayısı bahçesi için arsa tahsisi yapmadık. Fabrikasının önüne kadar demiryolu hattı isteyenlerden tutunda Doğalgaz ek projesini OSB’nin bütçesiyle hayata geçirmek isteyenlere müsaade etmedik” dedi. 

Hırsızlar tarafından hırsız ilan edildik

Sadıkoğlu, en büyük sebebin Biokütle Enerji Santraline ücretsiz arsa tahsisi olduğuna vurgu yaparak, “2. OSB’de kurulan Biokütle Enerji Santraline ücretsiz yer tahsisi için hazırlanan sözleşmeyi imzalamamız istendi. 1. ve 2. OSB’ye toplam 60 milyon TL kira bedeli ve 500 milyon TL değerindeki tesisin 11 yıl sonra Malatya Sanayisine hibe edilmesi için yeni bir sözleşme hazırlanması için dik duruş sergiledik. Tehditlere boyun eğmedik. Bu duruşumuz, kendisine rant sağlamayı planlayanları rahatsız etti. OSB seçimlerinden 3 ay önce gerçekleşen bu olayı sindiremeyenler, algı operasyonlarını planlayarak, şahsımla birlikte Odamızı Malatya 1. OSB yönetiminden bertaraf etmiş oldu. Bugün olsa yine aynı duruşu göstereceğimizin bilinmesini isteriz. Hırsızlar tarafından hırsız ilan edilmek gerçekten çok gülünç. Ama şunu biliyoruz doğru her zaman gün yüzüne çıkar. Hırsızların bu memlekette kim olduğunu biliyor. Bunlar zaman içerisinde ifşa olacaktır” diye konuştu. 

Arsaları geri aldılar

Malatya 1. OSB Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi tarafından açılan davada tedbir talebi kabul edildiğini ve 13 Ekim tarihine duruşma günü belirlendiğini anımsatan Sadıkoğlu, ancak duruşma tarihinin 1 ay öne çekilerek tedbir kararı kaldırıldığını hatırlattı. 1. OSB’ye önemli hizmetler getirdiklerine vurgu yapan Sadıkoğlu, 3 yılda 17 bin istihdam. Yeni arıtma tesisi. Mevcut arıtmanın revizesi. Giriş Takı. 40 milyon kamulaştırma bedeli. Elektrik ve kanalizasyon alt yapısı baştan aşağı değişti. Güvenlik kameraları. OSB’de 10 aydır bir çivi dahi çakılmıyor. Fizibilitesi yapılarak projeleri hazırlanan OSB yeni hizmet binası, Akaryakıt İstasyonu, Bankalar ve Noterin yer alacağı tesisler yapacaktık. Fırat Kalkınma Ajansından 18 milyon TL bütçeli 42 adet işliğin yer alacağı Tekstil Kent projesi hazırlamıştık. Spor Bakanlığı’ndan spor tesisi ön onayı aldık. Bu projelerimizin rafa kaldırıldığını görüyoruz. Bizleri OSB Yönetiminden bertaraf eden O dönemin Valisi ve OSB başkan vekili, tahsis ettiğimiz arsaları yatırımcılardan geri alıp kendi yandaşlarına verdiler. Bununla da kalmayıp bizlerin yanında olan bazı sanayicilerin yıllardır üretim yaptığı, onlarca insanımıza istihdam sağladığı fabrikasını dahi elinden alma girişiminde bulundular. Örneğin bir firmamızın 11 yıldır üretim yaptığı 8 bin metrekare alanda bulunan fabrikası, O dönemin Valisi ve OSB başkan vekili Akif Baştürk’ün imzaladığı bir üst yazıyla elinden alınmak isteniyor. Yer tahsisi yaptığımız birçok nitelikli firmalara da çeşitlik zorluklar çıkarıldığını duyuyoruz. Özetle, yaşadığımız tüm olayların tek nedeni; bir iki siyasetçinin değil OSB’mizin ve üyelerimizin menfaatini korumamızdır. Bu duruşumuzu hiçbir zaman bozmayacağız. Malatya çocuğu olmanın gururu ve doğup büyüdüğümüz bu toprağa olan vefa borcumuzun sorumluluğuyla, “söylemlerle değil, eylemlerle anılmak” hedefimizden şaşmayacağız. Yapılan hiçbir suçlamaya boyun eğmeden, inandığımız doğru neyse o doğrultuda hareket etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak kişilerle ve kurumlarla polemik ve söz düellosu yapacak vaktimiz yok. Şunu da açık ve net bir şekilde belirtmek istiyorum. Şahsımın ve Odamızın kamuoyunda itibarsızlaştırılması ve bizlerin 1. OSB yönetiminden bertaraf edilmesi sürecini kurgulayan tüm aktörler için yasal haklarımızı da sonuna kadar kullanacağımızın bilinmesini isterim. Üyelerimizden aldığımız güçle, aynı düsturla üyelerimize hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. 

OSB'deki iddialar asılsız