Örnek bir başarı

Malatya'da yaşayan Suriyeli Heysem Riyavi, Akçadağ ilçesi Akpınar Mahallesinde kiraladığı 40 dönüm arazide ürettiği sebzelerle ekonomiye katkı sunuyor. Suriyeli vatandaşların eleştirildiği bir dönemde ders alınacak bir üretim yapan Riyavi, 'Hem kendime hem de topluma katkım olsun diye üretim yapıyorum' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Örnek bir başarı

3 yıl önce Suriye'deki savaştan kaçarak Malatya’nın Battalgazi ilçesi Başharık Mahallesi yerleşen Suriyeli Heysem Riyavi, 2 yıl boyunca farklı işlerde çalışarak ailesini geçindirmeye çalıştı. Suriye’de çiftçilik yapan Riyavi, Türkiye’de de hem kendi işini yapmak hem de üretime katkı sunmak hem de tecrübelerini Türkiye’de devam ettirmek için Malatya Ya Şam Derneği’nin yönlendirmesiyle Akçadağ ilçesi Akpınar Mahallesinde 40 dönüm arazi kiraladı. Ailesiyle birlikte kiraladığı arazide domates, biber, patlıcan üretimi ile ülke ekonomisine katkı sunan Riyavi’nin hedefi önümüzdeki yıllarda 300 dönüm arazide üretim yapmak.

Örnek bir çiftçi

Battalgazi ilçesi Başharık Mahallesi’nde eşi ve 5 çocuğuyla birlikte yaşayan Suriyeli Heysem Riyavi, mültecilere yönelik düşmanlığın arttığı bir dönemde örnek alınması gereken başarıya imza attı. Suriye’de de çiftçilik yapan Heysem Riyavi ve ailesi Malatya’da da çiftçiliği devam ettirmek için her gün Malatya merkeze yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Akçadağ ilçesi Akpınar Mahallesinde kiraladığı araziye giderek üretim yapmaya çalışıyor. Malatya Ya Şam Derneği Başkanı Hüseyin Polat, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karaman ile Heysem Riyav’ınn yetiştirdiği sebze bahçesini gezerek, Heysem’e üretime katkı sunduğu için teşekkür etti. Polat, mültecilere yönelik eleştirilerin yoğun olduğu bir dönemde Heysel’in Malatya’da örnek bir çiftçiliğe imza attığını söyledi.

 Topluma katkım olsun

3 yıl önce Malatya’ya geldiğini ifade eden Heysem Riyavi, “Suriye’de çiftçiydim, Eşim ve 5 çocuğumla birlikte bu bahçeyi yapıyoruz. Çocuklarım okula devam ediyorlar yazında yardım ediyorlar. Hiç eleman çalıştırmadım. Buraya ilk geldiğim zaman farklı işlerde çalıştım, olmadı. Sonra dedim ki ben neden ve devlet için katkı sunmamayayım çünkü tecrübem var. Neden bu tecrübeyi kenarda bırakayım. Üretim yapmak istedim. Kayseri’de bir şirket vardı, tohum istedim, getirdim, evimde yetiştirdim, Akçadağ Akpınar Mahallesinde yaklaşık 40 dönümlük bir tarla kiraladı, çok şükür arazi çok verimli. Patlıcan, domates, biber hatta karpuz yetiştirilebilir bu arazide. Deneme amaçlı yaklaşık 2 dönüm civarında ayçiçeği ektim. Elhamdülillah verim aldım. Benim Suriye’den tecrübem var. Orada 200-300 dönüm arazide ekim yapıyordum. Burada denemek için 40 dönüm yaptım inşallah seneye daha fazla olacak. Üretimi hem kendim için hem de topluma katkım olsun diye yapıyorum. İnşallah seneye daha güzel olacak. Bahçe sahibinden araziyi kiraladığımda yapamayacağımı düşündü ancak sebzeyi yetiştirdikten sonra inanmadı. Ben örnek olmasını istiyorum” dedi. 

Zor ama yetiştirebiliyoruz 

Kendi imkanlarıyla yatırım yaptığını vurgulayan Riyavi, “Biz devletten destek almıyoruz. Ben kendi paramla burada yatırım yaptım. Yaklaşık 70 bin lira masrafım olur. Bir STK vardı. Malatya Yaşam Derneği orada toplum komitesi üyesiydim. Onlar sağ olsun beni yönlerdiler. Ben bunun örnek olmasını istiyorum. Benim için en önemli şey para değil, ürünün kalitesi, kaliteli ürün çıkarmak için çabalıyorum. Arazi kolay değil zor ama yetiştirebiliriz çaba sarf etmemiz lazım” diye konuştu.