Önlem alınsın!

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, damızlık hayvanların kesime gittiğini ve bununla ilgili herhangi bir denetlemenin olmadığını ileri sürerek, 'Önümüzdeki süreçte eğer damızlık hayvanların değeri etten yüksek olmadığı takdirde hepsi kesime gidecek. Böyle giderse bir kilo et ve süte muhtaç olacağız' dedi.

Önlem alınsın!

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Malatya’da süt için soğuk zinciri oluşturulmadığı için sadece Yeşilyurt ve Battalgazi bölgesinde aracıların 1 yılda 129 milyon TL tutarında rant elde ettiğini söyledi.

Üretici ve tüketici arasında bir uçurum var

Süt fiyatlarının yüksek olmasından hem tüketici hem de üretici mustarip olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, “Marketlerdeki süt fiyatı 20 liranın üzerinde oda yağı kreması her şeyi alındıktan sonra o fiyata satıyor ama üretici sütü 5 liraya satıyor ve parasını zamanında tahsil edemiyor. Üretici ve tüketici arasında bir uçurum var. Biz üreticileri temsilen hem tüketicinin hem de üreticinin ortak bir noktada buluşmasını istiyoruz. Bununla ilgili de Malatya’mızda ne yazık ki süt toplama merkezleri olmadığından dolayı hem üretici hem de tüketici ciddi sıkıntılar yaşıyor. Biz birlik olarak belki 20’nin üzerinde proje yaptık. Malatya’da 40 bin aileyi ilgilendiren ciddi projelerimiz vardı.  Ama ne yazıkki projelerimiz göz ardı edildi. Malatya’da STK’lar belediye, üniversite ile hep beraber çalışıp süt sorununu çözmemiz lazım. Yeşilyurt ve Battalgazi bölgesinde aracıların götürdüğü para, üretecini kaybı sadece bir yılda 129 milyon 600 bin lira çok ciddi bir rakam. Burada 129 milyon kayıt dışı para var.  Devletimiz üreticinin ürettiği sütü kayıt altına aldığı zaman direk vergisini her ay peşin olarak devlete ödüyor. Bu para ekonomiye aktarılacak. Soğuk zincir olmadan bu işin olma imkanı yoktur” diye konuştu. 

Bütün krediler çiftçiye yük oldu

Kurtoğlu, Ziraat Bankası’nın verdiği süt kredisiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ziraat Bankası, süt ineklerine krediler veriyor. Bugüne kadar verdiği bütün krediler çiftçiye yük oldu. Bir ilde alt yapı, soğuk zincir yoksa ülkenin değerlerini boş yere heba etmiş oluyorsun. Alt yapısı olmayan bir ile süt kredisi vermenin bir anlamı yok. Önce alt yapıyı bitirmek lazım. Biz bununla ilgili proje yapmıştık. Süt toplanması için araçlar aldık. Her aileye bir veteriner hekim projesi yapmıştık.  İnsan sağlığını veteriner hekim çözecek. Her şeyi kayıt altına alacaktık. Ancak ne yazıkki Tarım Bakanlığının politikaları çiftçiyi, üretici birliklerinden, veteriner hekimden ayırıyor.” 

Süt inekleri kesimhanelere götürülüyor

Kurtoğlu, damızlık hayvanların kesime gittiğini ve bununla ilgili herhangi bir denetlemenin olmadığını belirterek, “Damızlık hayvanların kesime gittiğini defalarca söyledik. Gebe hayvanlar kesilip, karnındaki buzağılar çıkarılıp atılıyor. Malatya’da yapılıyor. Nasıl kesiliyor? Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin temsilcileri tutanak tutmuyor mu? Normalde bu yasak. Yarın bir düveye muhtaç olacaklar. Yurt dışında bir düve 50 bin lira, Malatya’da 20 bin lira etmiyor. Eğer önümüzdeki süreçte eğer damızlık hayvanların değeri etten yüksek olmadığı takdirde hepsi kesime gidecek. Bir kilo süte bir kilo ete muhtaç olacağız. Bunun önleminin bir an önce alınması gerekiyor. Üretici olarak istiyoruz. Malatya’nın önceliklerinin ortaya dökülmesi lazım.  Hayvancılık, tarım olacaksa soğuk zincir olmadan olmaz.  Soğuk zincir kurulması için mücadele ettim bundan sonrada mücadele etmeye devam edeceğim” şeklinde konuştu.