O ilçede hak sahipliği itirazında son gün

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da askıya çıkan Battalgazi ilçesi hak sahipliği sonuçlarına itiraz etmek isteyen depremzedeler bu gece 23.59'a kadar hak sahipliği itiraz başvurusunda bulunabilecek. 

O ilçede hak sahipliği itirazında son gün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asrın felaketini yaşayan Malatya'da tüm ilçelerin hak sahipliği sonuçları açıklandı. Listelerin askıya çıkmasının ardından itirazlar başlarken Battalgazi ilçesinde itirazların sonuna gelindi. 8 Kasım 23.59 itibariyle Yeşilyurt ilçesi için hak sahipliği itiraz başvuruları sonlanacak. İtiraz etmek isteyen vatandaşlar; AFAD Başvuru Merkezlerinden ya da E- Devlet üzerinden itiraz başvurularını gerçekleştirebilir.
Battalgazi kaymakamlığından yapılan uyarıda; "Değerli Muhtarlarımız , Hak sahipliği itiraz başvuruları 08.11.2023  Çarşamba günü sona erecek olup, itirazlar gece saat 24:00'a kadar alınacaktır.  Tüm muhtarlarımız tarafından halkımıza duyurulması gerekmektedir.  Hepinize emekleriniz için çok teşekkür ederiz" ifadeleri kullanıldı.

Hak Sahipliği Nedir?

Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir. Afet sırasında yıkılan, yanan veya başka bir şekilde ağır hasar gören ve işlevsiz hale gelen yapıların imar planlarına göre kamulaştırılması gerekir. Zorunlu olarak kamulaştırılan bu yapıların tamamen yıkılması söz konusu olur. Bu durumda hak sahipliği olan yurttaşlar, kendilerine ait yapılar bu tür bir durumla karşılaştığında birtakım desteklerden yararlanır. Hak sahipliği olan yurttaşlar, kendilerine ait olup da zorunlu olarak kamulaştırılmış yapılarının olduğu arazide yeniden bir konut inşa edebilmek adına kredi desteğinden yararlanır. Tabii ki hak sahipliği belgesi almak için birtakım prosedürler söz konusudur. Herhangi bir şekilde tapusu size ait bir malın afet kapsamında zarar görmesi durumunda hak sahipliği belgesini nasıl ve nereden alabileceğinizi bilmekte yarar var.
Kimler Hak Sahipliği Belgesi Alabilir?
AFAD Hak Sahipliği Belgesine sahip olmak için karşılanması gereken birtakım kriterler vardır. Bununla ilgili olarak AFAD Hak Sahipliği Belgesi tescil edilebilecek kişiler şu şekilde sıralanır:
•    Kendilerine ait konut, iş yeri veya ahırları ağır-yıkık derecesinde veya orta derecede hasara uğrayan kişiler.
•    Afet öncesinde veya afetin gerçekleştiği tarihte ebeveynlerinin mülkiyetindeki konutlarda oturanlar.
•    Sahibi ya da ortağı oldukları konutlar ve iş yerleri afet sonucunda hasara uğrayanlar.
•    Hak sahiplerine yeniden inşa taahhüdü sağlanarak istimlak edilen yapıların sahipleri.
AFAD tarafından tescil edilen Hak Sahipliği Belgesine sahip olmak için yerine getirilmesi gereken birtakım yasal zorunluluklar şu şekildedir:
•    Yönetmeliklerce belirtilen yasal süre içerisinde talep taahhütnamesi verilmesi ve borçlandırma işleminin yapılması.
•    Söz konusu yapının mülkiyetine sahip olunması. Kiracı veya misafir durumunda olanlar hak sahibi olamazlar.
•    Mülkiyet sahibi olan kişinin gerçek kişi olması. Vakıf ve dernek gibi tüzel kişilikler hak sahibi olamazlar.
•    Söz konusu mülkün belge talebinde bulunan şahsa ait bir arazide ve inşaat ruhsatlı olarak inşa edilmiş olması.
•    Belge talebinde bulunan vatandaşın DASK poliçesine sahip olması.
•    Sahip olunan yapının imar planı gereğince sakıncalı olarak tanımlanan bir bölgede yer almaması, yapının ruhsat sahibi olması.