Malatyalıların Beklediği Gün Geldi: Mazot ve Gübre Ödemeleri Başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı, binlerce üreticinin beklediği 2026 yılı mazot ve gübre destek ödemelerinin başladığını duyurdu. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı Malatyalı üreticilere yapılacak ödemeler, Mart ayı boyunca TC kimlik numarasının son hanesine göre hesaplara yatırılmaya başlandığını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarafından çiftçilere sağlanan mazot ve gübre destek ödemeleri için beklenen takvim açıklandı. Yapılan duyuruya göre 2026 yılı destek ödemeleri 6 Mart itibarıyla başladı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı bulunan üreticiler, destek ödemelerini Mart ayı boyunca TC kimlik numaralarının son hanesine göre kademeli olarak alacak.
Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin her geçen yıl artması nedeniyle büyük önem taşıyan mazot ve gübre desteği, üreticilerin bahar ekim dönemi öncesinde finansman açısından rahatlamasını sağlayacak. Bakanlık tarafından açıklanan destek programı kapsamında 2026 yılı için toplam 81 milyar TL’lik bir kaynağın çiftçilere aktarılması planlanıyor.
Ödemeler T.C. Kimlik Numarasına Göre Yapılıyor
Bakanlık tarafından belirlenen ödeme takvimine göre destekler belirli tarihlerde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacak. Önceki yıllarda uygulanan sistem bu yıl da devam ederken, ödemeler TC kimlik numarasının son hanesine göre gerçekleştirilecek.
Açıklanan takvim şu şekilde:
T.C. kimlik numarasının sonu 0 ve 2 olan üreticiler: 6 Mart 2026
T.C. kimlik numarasının sonu 4 ve 6 olan üreticiler: 13 Mart 2026
T.C. kimlik numarasının sonu 8 olan üreticiler: 20 Mart 2026
Belirlenen tarihlerde destek tutarları doğrudan çiftçilerin kayıtlı banka hesaplarına aktarılacak.
Çiftçiler Ödeme Bilgilerini e-Devlet’ten Kontrol Edebilecek
Destek ödemelerinden yararlanan üreticiler, ödeme durumlarını ve alacakları destek miktarını e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla öğrenebilecek. Çiftçiler, sisteme giriş yaparak destek başvurularının durumunu, ödeme tutarlarını ve yatırılan destekleri anlık olarak görüntüleyebilecek.
Bakmadan Geçme



