Malatya'yı tanıtacağız

AK Parti Malatya Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Malatya'ya hizmet etmek, dünyaya tanıtmak bizim vazifemiz. Şehrin sanayi ve ticaret potansiyelini birlikte artırmaya, turizm kapasitesini geliştirmeye devam edeceğiz. Malatya'nın dünya genelinde tanıtımı için bakanlık olarak çalışmaya devam edeceğiz' dedi.

Malatya'yı tanıtacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Malatya'da, ilk olarak Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı. Programda Bakan Çavuşoğlu'nun yanı sıra milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda partili de yer aldı. Burada konuşan Çavuşoğlu, milletten aldıkları güçle 20 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye üzerinde oynanan oyunları bozduklarını, bölgeye refah getirecek politikaları hayata geçirip, uluslararası siyasete yön verdiklerini söyledi.

Malatya’nın ürettiği ürünler güven kaynağı

Küresel gıda krizinin bugün herkesin konuştuğu bir konu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Malatya'nın dünyada kuru kayısısının yüzde 80'ini üretip ihraç ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, kentteki ürünlerin ihracatı konusunda neler yapabilecekleri konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Böyle bir dönemde Malatya ve tüm Türkiye için Malatya’nın ürettiği ürünler güven kaynağıdır. Malatya kuru kayısısının yüzde 80’ini üretip ihraç ediyor. Ama Malatya’yı sadece kayısıya indirgemek doğru değil. Cevizi, üzümü, kiraz, nar, çilek, dut gibi birçok ürünü ülkemize kazandırdığı gibi ihracatta yapıyoruz. Malatya’yı sadece tarım ürünlerine indirgemekte doğru değil. İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi iki cumhurbaşkanı çıkaran kentin, zengin tarihi ve kültürüyle, çalışkan insanıyla her zaman ön plana çıkıyor. Bakanlık kayıtlarına göre yurt dışında 100 binden fazla Malatyalı yaşıyor. Malatyalıların da dürüstlük, çalışkanlık ve vatanseverliğiyle ön plana çıkıyor” dedi.

Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz

Milli mücadelede, Kıbrıs Barış Harekatı'nda, 15 Temmuz'da tüm dünyanın Türk milletinin nasıl güçlü olduğunu gördüğünü dile getiren Çavuşoğlu,  "İşte milletimizden aldığımız bu güçle 20 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye üzerine oynanan oyunları bozduk, bozuyoruz. Uluslararası siyasete yön veriyoruz. Türk tarihi gösteriyor ki devlet millet birlikte olduğunda aşamayacağı bir engel yoktur. Kolay bir coğrafyada yaşamıyoruz. Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Etrafımıza bakın. Etrafımız ateş çemberi. Dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ı bizim coğrafyamızda maalesef. Böyle bir ortamda krizlere çözüm odaklı yaklaşıyor, riskleri fırsatlara çevirmeye çalışıyoruz. Dünyada bir marka olarak arabulucuk, yani kavga edenlerin, çatışanların, savaşanların arasını bulabilmek için arabuluculuk çalışmaları, bizim yaptığımız çalışmalar. Barış, diyalog, iş birliği dendiğinde artık herkesin kafasına, aklına Türkiye geliyor. Tabii arabuluculuk yapmak, barışı tesis etmek, savaşları durdurmak kolay bir şey değil. Bunun için güçlü liderlik gerekiyor. Güçlü devlet, güçlü diplomasi şart. İşte bizim de dünyanın gıptayla baktığı güçlü liderimiz var, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan" diye konuştu. 

Dertleri PKK'YI, YPG'Yİ güçlendirmek

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin etkisini Ukrayna savaşında tüm dünyanın bir kez daha gördüğünü belirterek, 18 bin civarında Türk vatandaşını, 12 bin civarında da soydaş ve kardeş ülke vatandaşlarını burunları kanamadan tahliye ettiklerini belirtti. Terörle mücadele noktasında da Türkiye'nin her türlü çalışmayı yürüttüğünü vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Terörle mücadele ve güvenliğimizi korumak için yeri geldiğinde tereddüt etmeden sınırımızın ötesine geçiyoruz. Bazen telefon açıyorlar ve 'Endişe duyuyoruz' diyorlar. Terör örgütünün saldırıları sonucunda askerimiz, polisimiz veya sivillerimiz şehit oluyor. Şehitlerimiz için endişe duyuyor musunuz? Neden sadece terör örgütleriyle ilgili endişe duyuyorsunuz? Mazeretleri çok; kem küm, efendim uluslararası hukuk. Sanki bir uluslararası hukuku bilmiyoruz. Sivilleri öne sürüyorlar, Türk milleti savaşın en acımasız olduğu dönemlerde bile sivilleri koruyan, kalkan olan bir millettir. Bizim askerimiz, polisimiz her yerde siviller konusunda herkesten daha fazla hassastır. Dertleri PKK'yı, YPG'yi güçlendirmek. Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit operasyonumuzla da teröristleri bölgeden temizliyoruz. O bölgeden teröristleri temizlerken sadece Irak'ın güneyinde değil; özellikle bölgede yaşayan Kürt kardeşlerimize de destek veriyoruz. Çünkü Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür."

Türkiye'ye ambargo uygulayamazsın

Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin ise, "Milletimizin güvenliği söz konusu olduğunda verecek tavizimiz yoktur. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinde bu anlamda sapasağlam duruyoruz. Bizim onlardan isteklerimiz, beklentilerimiz mümkün olmayan bir şey değil ki teröre destek veriyorsunuz, vermeyin. Teröristlere ülkenin kapılarını açıyorsun, barındırıyorsun, her türlü faaliyetlerine izin veriyorsun, terörizmin finansmanına göz yumuyorsun; çocukların Kandil'e, Suriye'ye, o bölgelere zorla götürülmesine vesile oluyorsun, onların bu çalışmalarına fırsat veriyorsun, engellemiyorsun. İkincisi müttefik olmak istiyorsan; Türkiye'yi düşman bir ülke gibi göremezsin, terörle mücadelesinden dolayı ambargo uygulayamazsın. 'Bunları uygularım dersen; NATO'ya da üye olamazsın, bu kadar basit. Yunanistan gibi Makedonya'ya 'İsmini değiştir' demiyoruz. İsmini değiştirmek, bir ülkeye için ne kadar zor, biliyorsunuz. Bir millet için bunu kabul etmek ne kadar zor biliyorsunuz. Yunanistan bu şımarıklığı yaparken, 12 sene Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini engellerken neredeydiniz? O zaman dayanışma neredeydi? Şimdi bunlara bir şey demiyorlar. Sürekli bize 'Dayanışma, güvenlik önemli, onlar da korkuyorlar' diyorlar. Tamam, onları korkusu meşru olabilir buna bir itirazımız yok. Fakat Türkiye'nin terörle ilgili endişeleri meşru değil mi? NATO'nun düşman olarak gördüğü unsurlara baktığınız zaman bir tanesi terör değil mi?" dedi. 

Dünyada makarna ve un ihracatında birinciyiz

Dünyada savaş kaynaklı gıda krizinin olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Özellikle tahıl, en az gelişmiş ülkelerin ciddi ihtiyaçları var. Ukrayna konusunda anlaşabilirsek Rusya’dan tahıl ihracatının önünün açılması için çalışma yapıyoruz. Tahılın önündeki sorunların kaldırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm dünya insanlığı için görüşmeler yapmak zorundayız. Tahıl konusunda hamdolsun biz kendi kendimize yetiyoruz. Türkiye, dünyada makarna ve un ihracatında birinci sırada.  Bunun için özel sektörümüz dışarıdan buğday ithal ediyor bizde yardımcı olmak zorundayız” dedi. 

Malatya ihracatta rekor kırdı

Bakan Çavuşoğlu, ihracata dayalı modelle ihracatta her ay rekor üstüne rekor kırdıklarını anlatarak, “2021’de 425 milyon dolarlık ihracatla Malatya’da kenti, tarihinde bir rekor kırmıştır. Yani yüzde 41’lik bir artış olmuştur. Gelirken Malatya OSB’de yeni yeni tesislerin açıldığını gördük, dolayısıyla önümüzde yıllarda Malatya ihracatta milyar dolarları konuşmaya başlayacak. Malatyalı hemşerilerimize güveniyorum. Malatyalıların çalışkanlığı takdire şayan. Topyekun çalışmalarımızı sürdüreceğiz, bunun için tüm şehirlerde; Malatya’da olduğu gibi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Malatya’ya hizmet etmek, dünyaya tanıtmak bizim vazifemiz. Dünya medeniyetlerine beşiklik yapmış Malatya’mızı tanıtmak bizim görevimiz. Aslantepe Höyüğü’nün ülkemizden 19’uncu Dünya mirası olarak UNESCO’ya alınmasında emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Anadolu’da ilk devlet yapısına ev sahipliği yapması Malatyalı hemşerilerimizde devlet geleneğinin binlerce yıllık olduğunu gösteriyor aynı zamanda. İki cumhurbaşkanı çıkarmak tesadüf değil. Şehrimizin sanayi ve ticaret potansiyelini birlikte artırmaya, turizm kapasitesini geliştirmeye devam edeceğiz. Malatya’nın dünya genelinde tanıtımı için bakanlık olarak çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Adayımız Recep Tayyip Erdoğan

Bakan Çavuşoğlu, seçimin zamanında yapılacağını da kaydederek, "Ne diyorlar? 'Sistemi değiştirelim, hemen seçime gidelim'. Seçimin tarihi nettir. Artık kafasına esen, seçim isteyemez. Seçim tarihi belli, 2023 Haziran'da. Cumhur İttifakı olarak adayımızda belli. Bizim adayımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Kent Müzesi ve UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret etti. Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen Kiraz Festivalinin açılışını gerçekleştiren Bakan Çavuşoğlu, gençlerle bir araya geldikten sonra aynı gün kentten ayrıldı.