Malatya Ovacık fayı parça parça kırılabilir!

Yer bilimci Baturhan Öğüt, Malatya'daki faylarla ilgili bilgiler paylaştı. İçelli, 8 ana 4 kısa parça olmak sureti ile toplam 12 parçadan oluşan Malatya-Ovacık Fay Zonunun tek seferde kırılıp 7 ve üzeri büyüklükte depremi oluşturması çok zor bir olasılıkla birlikte parça parça kırılıp deprem üretebileceğini söyledi. 

Malatya Ovacık fayı parça parça kırılabilir!

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya-Ovacık Fay Zonunda 7 şiddetinde deprem beklendini açıklamıştı. Özgür’ün korkutan açıklaması sonrası rahatlatan açıklama Yer bilimci Baturhan Öğüt’ten geldi. Öğüt, Malatya’nın ana depremini 6 Şubatta yaşadığını, Malatya 6 Şubatta ana depremini yaşamadı söylemlerinin hiçbir somut veriye dayanmadığını belirtti. 

Öğüt,sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Malatya 6 Şubatta Çardak-Nurhak-Çöşnük fay parçaları ve Akçadağ Segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır. Çöşnük segmenti Nurhak’tan başlayarak Elâzığ’ı sınırına kadar uzanan KD-GB doğrultulu karakteristik özelliği doğrultu-atımlı bir faydır, bu fayın büyük çoğunluğu 6 şubat 7,6 büyüklüğünde deprem ile kırılmıştır. Özellikle 6 Şubat Elbistan-Ekinözü depremi sonrası bölgede gelişen artçı deprem aktivasyonu bu fayın Yeşilyurt’ta kadar kırıldığını net bir biçimde de göstermektedir. Çöşnük fayına paralel doğrultuda KD-GB doğrultulu karakteristik özelliği doğrultu-atımlı ve doğu Anadolu Fay Zonunun 6,8 Sivrice-Doğanyol depreminde Pütürge segmenti kırılmıştı. 6 Şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-Ovacık Fay Zonunun Akçadağ segmentinin Nurhak’tan başlayıp Doğanşehir Dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 Şubatta kırıldığını göstermektedir. Çardak-Sürgü fay zonunun Doğu Anadolu fay zonu bileşenli parçası olan D-B doğrultulu sürgü fayı üzerinde çok az miktarda artçı deprem olması bu fayın 6 Şubat 7,6 Elbistan Ekinözü depreminde kırılmadığını göstermektedir” dedi.

Sürgü fayına stres transferi oldu

Sürgü fayına 7,8 ve 7,6'lık depremlerde yaklaşık olarak 2.5+2.5 bar stres transferi olduğunu vurgu yapan Öğüt,  “8 ana 4 kısa parça olmak sureti ile toplam 12 parçadan oluşan Malatya-Ovacık fay zonunun tek seferde kırılıp 7+ üzeri büyüklükte depremi oluşturması çok zor bir olasılıkla birlikte parça parça kırılıp deprem üretebilir. Ayrıca ovacık kısmına stres transferi oluşturup olabilecek kuvvetle muhtemel depremi öne çekmesi için Kuzey Anadolu fay zonunun Yedisu segmenti yaklaşık olarak 5-7'Mt lik bir atım-öteleme yapıp 7,4 büyüklüğünde bir depremi oluşturması lazım ki ovacık kısmına stres transfer etsin. Ortadaki verisel sonuçları göz önüne aldığımız zaman Malatya ana depremini 6 Şubatta yaşadığını bize göstermektedir. Malatya 6 Şubatta ana depremini yaşamadı söylemleri hiçbir somut veriye dayanmamaktadır” diye konuştu.