Malatya mutfağı dünya liginde
Romanya'da düzenlenen gastronomi yarışmasında altın madalya kazanan Malatya mutfağı, ABD'den milli bayram yemeği daveti aldı. 2026 yılında ise 20'den fazla ülkenin katılacağı uluslararası bir gastro festivaline ev sahipliği yapacak.
Mövenpick Oteli Genel Müdürü Ahmet Kaan Kaya, Mövenpick Oteli Şefi Halil Sarıal, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Malatya Mutfağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Malatya Uluslararası Lige Katıldı
Kaya, Malatya mutfağının başarının tesadüf olmadığını, uzun süredir devam eden tanıtım ve gastronomi çalışmaları sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Romanya’da düzenlenen festivalde katılım gerçekleştirdiklerini anımsatan Kaya, Malatya mutfağının uluslararası gastro festivalleri ligine katıldığını belirtti. Malatya’nın gastronomi alanında elde ettiği başarı, ulusal düzeyde yapılan yarışmanın Malatya’ya taşınması sözünü de beraberinde getirdi. Mövenpick Oteli Genel Müdürü Ahmet Kaan Kaya, “İnşallah 2026 yılında Malatya’da da ciddi anlamda gastro festivali adı altında, tüm Malatya mutfaklarının yanında yine 22 ya da 23 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek uluslararası bir organizasyonun oluşmasına vesile olduk. Bunun için gayret ettik, gittik, çalıştık” dedi.
Washington’dan Milli Bayram Daveti
Kaya, en son Afyonkarahisar’da yapılan benzer bir organizasyonun Malatya’ya getirilmesi konusunda da söz aldıklarını ifade etti. Uluslararası alandaki temsilin ilgi çektiğini belirten Ahmet Kaan Kaya, Harvard Üniversitesi öğretim görevlilerinin Malatya’yı iki kez ziyaret ettiğini açıkladı. Bu ziyaretlerin aslında planlanmış bir organizasyonun deneme süreci olduğunu öğrendiklerini belirten Kaya, “2026 yılında ülkemizin ulusal bayramının kutlanılması anında Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletinin şehrinde bir kutlamamızın yemeklerini Malatya yemeği olarak bizler yapacağız. Bununla ilgili davet aldık. Harvard Üniversitesindeki organizasyonda oradaki dünyaca ünlü profesörlere de yine Malatya mutfağından yemekler sunulacak” diye konuştu.
Büfe Birinciliği Aldık
Mövenpick Oteli Şefi Sarıal, bölgedeki hayvancılığın yoğun olmaması ve tarımın ön planda olması sebebiyle Malatya mutfağının en çok dikkat çekici özelliğinin vegan ve vejetaryen mutfak olacağını öngördüklerini belirtti. Şef Sarıal, yarışma için özel olarak hazırladıkları lezzetleri paylaşarak, “Malatya yemeklerini orada büfe klasmanda yarışarak büfe birinciliği aldık ve Malatya'ya döndük. Yarışma için buradan götürdüğümüz bazı ürünler vardı. İşte kiraz yaprağından, analı kızlısı, reyhan şerbeti, Arapgir dolaması, Akçadağ kömbesi, kola tütsülü içli köfte, bunların hepsi çok dikkat çekici ürünler haline geldi" şeklinde konuştu.
Malatya Mutfağı Arslantepe Kültüründen Gelme
Malatya mutfağının sadece et ürünleriyle değil, buğday ve bakliyat çeşitliliğiyle öne çıktığını vurgulayan Sarıal, Malatya mutfağı, yedi çeşit buğdayın bulunduğu Aslantepe’nin kültüründen gelme. Bu memlekette 86 çeşit köfte yapılıyor ve bunun 42’si vegan mutfağa uygun. Bu yemekler reçete haline gelmiş ve hâlâ evlerde yapılan yemekler. Biz bu yemekleri modern mutfağa uydurarak tüm dünyada tanınır hale getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Sarıal son olarak, Kültür Yolu Festivali’nde workshop etkinlikleri, Malatya yemeklerinin tanıtımları ve paneller düzenleyeceklerini bildirdi.
Bakmadan Geçme





