Malatya kayısısının zararı 500 milyon dolar!
Malatya'da etkili olan yoğun kar yağışı, kayısı bahçelerinde büyük tahribata yol açtı. Zararın boyutuna dikkat çeken Vahap Munyar, 'Malatya'da kayısıyı 'sıfır'a indirdi, zararımız 500 milyon doları bulur' dedi.

Malatya’da 9 milyon kayısı ağacı 50 bin ailenin en önemli geçim kaynağı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, meslek komitelerinden ve ilçelerdeki üreticilerden aldığı bilgiyi aktardı:
- Rakımı yüksek ilçelerimizin bazı noktalarında – 12 dereceyi bulan havada oluşan don sadece kayısıyı değil elma, armut, ceviz, şeftali ve dut gibi tüm meyveleri olumsuz etkiledi.
Malatya’daki 9 milyon kayısı ağacının Türkiye’nin yüzde 50’sini oluşturduğunu belirtti:
- 50 bini aşkın ailemiz geçimini kayısıdan sağlıyor. Kayısı, yıllık 400 milyon doları aşan döviz girdisiyle ülkemiz ekonomisine önemli katkı sunuyor.
Don zararı seviyesinin yüzde 90’ın üzerinde olduğunu kaydetti:
- Bu yıl rekolte tespitinin dahi yapılamayacağını öngörüyoruz. Don afeti, depremin etkileri ve artan maliyetlerle mücadele eden çiftçilerimizin büyük gelir kaybı yaşamasına neden olacak.
Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, sigorta meslek komitesinden aldığı bilgiyi aktardı:
- Bu yıl üreticimizin sadece yüzde 20’si TARSİM sigortası yaptırdı. Bu poliçelerin çoğu sadece doluyu kapsıyor. “Don”u kapsamıyor. Çünkü, birkaç yıldır “don” yaşanmıyordu ve TARSİM’in “don” muafiyeti de çok yüksek.
Şu çağrıyı yaptı:
- Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz; Malatya “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmelidir.
“Zirai don”un yol açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmaması durumunda yaşanacak mağduriyetin kapsamına işaret edip, destek beklentisini dile getirdi:
- Üreticimiz, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliyeye kadar kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli. Tarım sigortası yaptıramamış üreticiler de kapsama alınmalı, tarımsal kredi borçları faizsiz ertelenmelidir.