Malatya Kayısısına Bilimsel Yaklaşım! Çiftçinin Tecrübesi Bilimle Buluşacak!
Malatya'nın sembolü haline gelen kayısı, bilimsel yöntemlerle buluşuyor. Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, atadan kalma yöntemlerin yanı sıra bilimsel yaklaşımların kayısı üretiminde verim ve kaliteyi artırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Kayısı üretiminde atadan kalma tecrübelerin yanı sıra çiftçilerin bilimsel metotlarla birlikte kayısıdan daha iyi sonuç alacaklarına değinen Dekan Prof. Dr. Yıldırım, “Çiftçinin işi biraz daha bilimsel yapması adına atadan dededen kalma tekniklerle işi yürütmekten ziyade kayısıyı bilimsel metotlarla ilmine uygun şekilde yaparsak daha iyi sonuca ulaşırız. Hedefimiz verim, kalite ve çiftçinin gelirini arttırıcı bir kısım faaliyetlerde bulunmaktır. Piyasada her zaman kayısıyı bulabiliyorsunuz ya da her tip kayısı bulabiliyorsunuz; ancak kuru kayısı ticarete konu olduğu zaman verim ve kalite ön plana çıkıyor. Diyelim ki bir kayısı 300 liradan satıyor. Yan tarafında başka bir kayısı var. Bu da kilosuna 200 lira diyor. Onlar biraz daha küçük oluyor, işte en küçük ya da en kalitesizinin kilosu belki 70- 80 liraya kadar hani şu an güncel fiyatlara düşebiliyor. Dolayısıyla bizim hedefimiz işte o en yüksek fiyattan satılan ve geliri yüksek olan, rekabet gücü yüksek ve kaliteli kayısıdan üretmemiz gerekiyor.