Malatya felaketi yaşadı: Üretici 17 ay para kazanamayacak!
Zirai dondan etkilenen tüm çiftçilere destek verilmesi gerektiğini belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, '16-17 ay boyunca Malatyalı çiftçi para kazanamayacak. Sadece bu yılın ürünü yanmadı, önümüzdeki yılın ürünü de yandı.' İfadelerini kullandı.

Borçlar bir yıl ertelensin
Üreticilerin bankaya olan borçlarının bir yıl vadesiz ve faizsiz olarak ertelenmesini talep ettiklerini kaydeden Ağbaba “Üreticinin çok önemli talepleri var: Mutlaka, Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan borçlar bir yıl vadesiz ve faizsiz ertelenmelidir. Sadece Ziraat Bankasına, Tarım Kredi Kooperatiflerine değil bir de Denizbank var, özel bankalar var; özel bankalara olan borçlar da mutlaka faizsiz en az bir yıl ertelenmelidir. Bir öneriyi de burada dile getirmek istiyorum: Depremde bir kısmı verilmişti, çiftçiye iki yıl sonra ödemesi başlayan faizsiz kredi de mutlaka verilmeli ve çiftçi ancak bu durumda ayağa kalkabilir.” dedi.
Son olarak TARSİM’in prim ödemelerinde düzenleme yapılması gerektiğine değinen Ağbaba, şu şekilde konuştu:
“Maalesef, prim oranları çok yüksek olduğu için çiftçinin ancak yüzde 15'i ürününü sigorta edebiliyor. Bu TARSİM'e de insanların ulaşabilecekleri, prim ödeyebilecekleri bir düzenleme yapılmalı. TARSİM, maalesef, örneğin bu don oldu, büyük felaket oldu, yüzde 60'ını ödüyor; doluyu başka bir oranda ödüyor. Mutlaka TARSİM'in primlerinin düşürülmesi lazım. Elektrik, su paralarına bu dönem maalesef yüzde 100 zam yapıldı. Bu zam geri alınmalı ve çiftçinin sulama borcu ertelemeli.”