Malatya Fayı uzmanları 2'ye böldü! Uzmanlar ne diyor?

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Malatya Fayı'nın 7,2 büyüklüğünde deprem üretir iddialarına karşı çıktı. İçelli, 'Kuzeydeki Ovacık fayını hesaba katıp, Malatya Fayı 200 km'den fazla ve 7,2 üretir diyemezsiniz. Ovacık ayrı Malatya ayrı!' dedi.

Malatya Fayı uzmanları 2'ye böldü! Uzmanlar ne diyor?

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından bölgede 100’e yakın bilim adamıyla 128 fayın incelendiğini belirten DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya Fayı'nın kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana gelebileceğini söyledi. Sözbilir’in açıklamalarına tepki gösteren Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli ise  “Canımız sıkıldıkça devlet ödeneği ile; bitirme tezi, yüksek lisans tezi, doktora tezi hazırlatmak için ‘100 bilim insanı’ fayları inceliyor oldu. Quantum mekaniğinin dinamikleri bana ait zaten (!) Sorun bakalım Malatya fayına gelmeden İzmir'in Gümüldür Fayı ne âlemde? En son orayı kazıyorlardı” ifadelerini kullandı.

Malatya Fayı uzmanları 2'ye böldü! Uzmanlar ne diyor?

Malatya Fayı’nın 7 büyüklüğünde deprem üreteceğinin söylenemeyeceğini kaydeden İçelli, şunları kaydetti:

“Malatya Fayı diyorsanız Akçadağ segmenti ve Arguvan segmetidir. Akçadağ segmenti ilk 25 km zaten yırtık. Arguvan segmenti ile beraber çalışması ki bu çok düşük ihtimaldir, 6,5’leri bile bulamaz. Kuzeydeki Ovacık fayını hesaba katıp, Malatya fayı 200 km'den fazla ve 7,2 üretir diyemezsiniz. Ovacık ayrı Malatya ayrı! Bozarım...”