Malatya efsaneleri, Hekimhan'ın isminin kökeni

Kadim bir tarihi olan Malatya'nın bir çok efsanesi bulunmaktadır. Farklı bir söylenişi bulunan özel bölge isimlerinin ise anlamları ve nereden geldiği merak ediliyor. İşte Malatya'nın Hekimhan ilçesinin isim kökeni ve efsanesi...

Malatya efsaneleri, Hekimhan'ın isminin kökeni

"Köprülü Mehmet Paşa'nın yolculuğu sırasında yolu günümüzde Hekimhan olarak bilinen yere düşer,  Paşa, etrafı dolaşırken günümüzde Hasan Ağa Çeşmesi'nin yanında akan berrak dereye ulaşır. Bu derenin kıyısında, ağır yaralı birine rastlar.

Hekimi çağıran Paşa yaralının durumunu sorar. Hekim, yaralının durumunun umutsuz olduğunu belirtir. Paşa, umutsuzluğa kapılmadan, "Hiç mi canı kalmamıştır?" diye sorar. Hekim, "Ancak onda bir canı var" yanıtını verir.

Bu yanıt üzerine Köprülü Mehmet Paşa'nın hiddetlenerek; "Onda bir canı kalmış adamı ölüme mi bırakırsın? Ya bunu kurtarırsın ya da senin kanını da bununkine katarım!" diyerek kızar.

Hekim hemen işe koyulur ve üç gün içinde yaralıyı ayağa kaldırır. İyileşen yaralı Paşaya, kendisinin de bir hekim olduğunu, ilaç yapmak için bitki toplarken eşkıyaların saldırısına uğradığını anlatır.

Köprülü Mehmet Paşa, olayın geçtiği yere bir han, hamam ve cami yaptırarak bu iyilik karşısında şükranını gösterir. Ayrıca, çevreden birkaç aileyi de buraya getirerek yerleştirtir. Bu yerin adı başlangıçta Hekimin Hanı olarak anılmış, zamanla "Hekimhan" olarak yerleşmiştir."