Malatya'dan Elazığ'a uzanan turizm rotası planlanıyor
21–27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında Malatya'da düzenlenen tanıtım programında konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya'nın turizm potansiyeline dikkat çekerek, 'Malatya'yı sadece kendi içinde değil, Elazığ ve çevre illeri kapsayan bir turizm destinasyonu olarak planlıyoruz' dedi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından ilham alınarak hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası, 2022 yılından bu yana 21–27 Mayıs tarihleri arasında hem yurt içinde hem de yurt dışındaki temsilcilikler aracılığıyla kutlanıyor.
Bu kapsamda, Malatya’nın köklü ve zengin mutfağını tanıtmak amacıyla kentte bir otelde özel bir program düzenlendi. Etkinliğe Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
21–27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında Malatya’da düzenlenen tanıtım programında konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, Türkiye’nin zengin mutfak kültürünün sadece ülke içinde değil, tüm dünyada tanıtılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Anadolu mutfağı dünya çapında tanıtılacak
Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin izleriyle zenginleşen Anadolu mutfağının dünya çapında tanıtılmasının önemine değinen Yavuz, “Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türk Mutfağı Haftası, mutfak kültürümüzün yapı taşlarını oluşturan klasik yemeklerimiz aracılığıyla kültürler arasında köprü kurmayı amaçlamaktadır. Türkiye’nin yedi bölgesi, farklı iklimleri ve tarımsal ürünleriyle mutfağımıza büyük bir çeşitlilik kazandırıyor” ifadelerini kullandı.
Dünyada fast food kültürünün yaygınlaştığı bir dönemde, yerel lezzetlerin öne çıkmasının ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Vali Yavuz, “Selçuklu, Osmanlı ve daha önceki medeniyetlerin mirasıyla yoğrulmuş bir mutfağa sahibiz. Şehirlerimize gelen yerli ve yabancı turistler, özgün lezzetler tatmak istiyor. Bu açıdan Malatya mutfağının tanıtımı hepimiz açısından önem taşıyor” diye konuştu.
6 Şubat depremlerinin izleri silinecek
Konuşmasında 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’nın yeniden ayağa kalkma sürecine de değinen Vali Yavuz, yıl sonuna kadar depremin izlerinin büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını belirtti. Yavuz, turizm, kültür, sanat, eğitim ve sağlık gibi alanlarda daha yoğun çalışmalar yapılacağını kaydetti.
Yavuz, Malatya’nın turizm potansiyeline dikkat çekerek, “Malatya’yı sadece kendi içinde değil, Elazığ ve çevre illeri kapsayan bir turizm destinasyonu olarak planlıyoruz. Tur operatörleriyle iş birliği içinde yeni rotalar oluşturmak istiyoruz. Bu süreçte şehrimize gelen misafirlere sunulacak özgün lezzetler de büyük önem taşıyor. Bu nedenle nitelikli yeme-içme tesislerinin artırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlenen programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya mutfağının köklü geçmişine ve kültürel zenginliğine dikkat çekerek, bu mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu belirtti.
Türk mutfağı kadim bir miras
“Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde ve Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirilen Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız” diyen Başkan Sami Er, Türk mutfağının kırsaldan saraya uzanan çok kültürlü yapısıyla, toplumsal çeşitliliği harmanlayan kadim bir lezzet mirası olduğunu ifade etti.
Osmanlı mutfağının, Anadolu halkının kültürüyle yoğrularak büyük bir zenginliğe dönüştüğünü belirten Er, “Bu zenginlik her dinden, her kültürden insanın katkısıyla mutfağımıza yansımış; yemek adları ve tarifler, özüne sadık kalınarak kuşaktan kuşağa aktarılmıştır” dedi.
Malatya mutfağı sade ve derin lezzet geleneğine sahip
Malatya mutfağının ise sade ama derin bir lezzet geleneğine sahip olduğunu dile getiren Er, “Bulgur, soğan, tuz, su ve Malatya’ya özgü bir tat olan erik ekşisiyle hazırlanan sarmalar, dolmalar, köfteler maharetli ellerde adeta bir sanat eserine dönüşmektedir. Malatya’da kışa hazırlık mutfakla başlar. Yazın kaynatılan bulgur, kurutulan meyveler, yapılan pestil ve pekmezler, turşular bu geleneği yaşatır” ifadelerini kullandı.
Malatya mutfağının temelinde bulgur, un, süt ürünleri ve etin yer aldığını hatırlatan Başkan Er, bu eşsiz kültürel mirasın tanıtılmasının ve yaşatılmasının hepimizin ortak görevi olduğunu vurguladı.
“Bu güzel buluşmanın, bu toprakların bereketini, geçmişin mirasını ve geleceğin umutlarını taşıyan bir anlam kazanmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.