- Haberler
- Gündem
- Malatya'da zirai don kayısı üreticisini vurdu: MTSO'dan TARSİM'e adil olun çağrısı…!
Malatya'da zirai don kayısı üreticisini vurdu: MTSO'dan TARSİM'e adil olun çağrısı…!
Malatya, 11 Nisan'ı 12 Nisan'a bağlayan gece yaşanan ve 36 ili etkileyen don felaketinden olumsuz etkilendi. Özellikle kentin yüksek rakımlı bölgelerindeki kayısı bahçelerinde büyük bir endişe yaşanırken, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) duruma kayıtsız kalmadı. MTSO, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)'e gönderdiği dikkat çekici bir yazı ile üreticilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.
Kentte, 11 Nisan'ı 12 Nisan'a bağlayan gece etkili olan kar yağışının ardından gece saatlerinde hava sıcaklığının kent genelinde eksi 3 ila 13 derecelere düşmesi, başta kayısı olmak üzere kiraz, ceviz, üzüm, elma ve fındık gibi birçok tarım ürününde ciddi hasara yol açtı.
MTSO, TARSİM'e yaptığı yazılı açıklamada, 12 Nisan 2025 gecesi yaşanan ciddi don olayında şehirdeki meyve ağaçlarının büyük zarar gördüğünü belirtti. Açıklamada, TARSİM poliçelerindeki "KAYISI ürününde, parselin %90'ında, ağaçlarda %5 oranında çiçeklenmenin gerçekleşmesinden sonra teminat başlar" hükmüne dikkat çekildi. Oda, yapılan ekspertizler sonucunda yüksek rakımlı bölgelerde hasar oranının %0 olarak belirlenmesinin üreticiler açısından büyük bir mağduriyet yarattığını vurguladı. Gerekçe olarak ise yüksek rakımlı bölgelerde çiçeklenme sürecinin ova kesimlerine göre daha geç başlaması gösterildi. Bu durumun, söz konusu don olayının poliçede belirtilen teknik kriterleri karşılamadığı gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmasına ve dolayısıyla bu bölgelerde hasar tespitinin sıfır olarak değerlendirilmesine neden olduğu ifade edildi.
MTSO açıklamasında, fiili duruma bakıldığında çiçeklenmenin başladığı ve don nedeniyle ağaçlarda ciddi zarar oluştuğunun açıkça görüldüğünü kaydetti. Sigorta yaptırmadaki temel amacın doğal afetlerde zararların karşılanması ve üretimin güvence altına alınması olduğu hatırlatılarak, mevcut sistemin yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan üreticiler açısından adil bir şekilde işlemediği üzülerek belirtildi.
Oda, bu nedenle rakımı yüksek bölgelerde çiçeklenmenin geç olması sebebiyle oluşan mağduriyetlerin dikkate alınmasını ve bu kriterin yeniden değerlendirilerek benzer durumda olan üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi talebinde bulundu.