Malatya'da yıkılan ağır hasarlı yapıları kim yapacak? 

Jeofizik Y.Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 6 Şubat depremlerinden etkilenen iller arasında bulunan Malatya'da inşaat maliyetlerinin düşük kazançlı olduğunu eleştirerek, müteahhitlerin batıdaki yüksek kazançlı lüks yapılara yönlendiğini söyledi. Ercan, deprem bölgesinde yıkılan ağır hasarlı yapıları kim yapacak? diyerek müteahhitlere seslendi. 

Malatya'da yıkılan ağır hasarlı yapıları kim yapacak? 

Ercan, Avrupa’daki müteahhit sayısı ile Türkiye’deki müteahhit sayısı karşılaştırarak, Avrupa’da toplam 60 bin müteahhit’in olduğunu, Türkiye’de ise 350 bin müteahhitin bulunduğunu söyleyerek, depremlerde en çok yıkım ile ölüm yaşanan ülkenin Türkiye olmasından dolayı sitem etti. 

Çözüm bulunmalı

Jeofizik Y.Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, X sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda, 6 Şubat depremlerinde ağır yara alan yapıların yıkıldığına dikkat çekerek, “6 Şubat depreminde ağır yara almış yapılar yıkıldı. Ancak, inşaat maliyetleri 1'e 100 arttığından, artık yerine yenisi yapılamıyor. Ivedi çözüm bulunmalı” dedi. 

Ercan, Türkiye’de 7 milyon yapı deprem için dönüştürülmesi gerekirken, 1999’dan beri yalnızca 3,5 milyonu dönüştürüldüğüne dikkat çekti. 

Lüks yapılara yöneliyorlar

Ercan, faiz ile enflasyonun çok yüksek olmasını ve maliyetlerin yükseldiğine dikkat çekerek, “Faiz ile enflasyonun çok yüksek olmasıyla m2 konut maliyeti 10 ile 25 bin TL'ye yükselince yapısal ile kentsel dönüşüm kilitlendi. Müteahhitler düşük kazançlı deprem bölgelerinden batıdaki yüksek kazançlı lüks yapılara yöneliyorlar. Yıkılan aĝır hasarlı yapıları kim yapacak?” ifadelerini kullandı.