Malatya'da Yeni Dönem: Yolların Ömrünü Uzatıyor, Maliyeti Düşürüyor
Malatya Turgut Özal Üniversitesinde (MTÜ) ceviz kabuğu atıklarını asfalt üretiminde değerlendirerek yol dayanıklılığını artıran çevreci bir yöntem geliştirildi. MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, 'Malatya'nın güçlü tarımsal değerlerinden biri olan ceviz, bu kez bilimsel bir çalışmayla dünya yollarına uzanıyor' dedi.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Abdulgazi Gedik tarafından yürütülen çalışma, inşaat mühendisliği alanının prestijli dergilerinden Construction and Building Materials’da yayımlandı.
Yolların Ömrünü Uzatıyor
Araştırma sonucunda, doğada atık olarak kalan ceviz kabuklarının öğütülerek asfalt karışımlarına eklenmesinin, yol yüzeyinin yaşlanma, çatlama ve sertleşme süreçlerini önemli ölçüde yavaşlattığı ortaya kondu. Özellikle yüzde 8 oranında ceviz kabuğu tozu içeren karışımın yüksek performans sergilediği belirlendi. Böylece yolların kullanım ömrü uzarken bakım maliyetleri de düşüyor.
Yıllık 360 Bin Ton Üretiliyor
Türkiye, yıllık yaklaşık 360 bin ton ceviz üretimi ile dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyor. Bu üretimden ortaya çıkan ve çoğunlukla doğaya bırakılan 1,3 milyon ton kabuk atığı, bu çalışmayla birlikte ekonomik değere dönüşme potansiyeli taşıyor. Araştırma hem tarımsal atıkların değerlendirilmesine hem de çevre dostu altyapı çözümlerinin geliştirilmesine katkı sunuyor.
Bakmadan Geçme