Malatya'da yağışlar azaldı, su kaynakları kurudu, kuraklık alarm veriyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2025 Su Yılı 12 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu verilerini yayımladı. Rapora göre son 52 yılın en düşük ağustos ayı yağışları kaydedildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 Su Yılı 12 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu verilerine göre, 1 Ekim 2024-30 Eylül 2025 dönemini kapsayan 2025 su yılı yağışları normali ve geçen yıl yağışlarının altında tamamlandığı kaydedildi. Yağışlar normaline göre yüzde 26, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 29’lük bir azalma yaşandı.
Son 18 Yılın En Düşük Yağışı Ölçüldü
Bölge genelinde su yılı yağışları tüm bölgelerde normallerinin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşmiştir. Normallerine göre en fazla azalma yüzde 53 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana gelirken, 12 aylık dönem su yılı yağışları Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde 65, Marmara Bölgesi’nde 63, Akdeniz Bölgesi’nde 51, Ege Bölgesi’nde son 18 yılın en düşük seviyesine inmiştir.
Malatya’da Kuraklık Riski Yükseldi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2025 Su Yılı Alansal Yağış Raporu'na göre, Malatya’da son bir yılda yağışlarda ciddi bir azalma yaşandı. Verilere göre, 1 Ekim 2024 – 30 Eylül 2025 tarihlerini kapsayan su yılında Malatya’daki yağışlar, geçen yıla kıyasla yüzde 40 ila 60 oranında düştü. Uzun yıllar ortalamalarıyla karşılaştırıldığında ise yağışlardaki azalma yüzde 20 ila 40 seviyelerinde oldu.
Malatya’da yaz sıcaklıklarının etkisini artırmasıyla birlikte barajlardaki su seviyesi kritik seviyelere geriledi. Mayıs ayında Malatya’da etkili olan kuvvetli yağışlara rağmen yaz ayında aşırı sıcaklıklar nedeniyle yaşanan buharlaşma sonucunda su kaynakları alarm veriyor.
Bakmadan Geçme




