Malatya'da Üç Kuşaktır Cevizden Davul Üretiyor.. Ata Mirasını Yaşatıyor
Malatya'da üç kuşaktır davul üretimi yapan Koşar ailesinin son temsilcisi Ahmet Koşar, çocuk yaşta başladığı ata mesleğini yaklaşık 40 yıldır büyük bir sevgi ve özveriyle sürdürüyor. Ceviz ağacından yaptığı geleneksel davullarla tanınan Koşar, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden yoğun talep aldığını söylüyor.
Kent merkezinde yıllardır üretime devam eden Koşar, mesleğini dedesinden ve babasından öğrendiğini belirterek, “Ata mesleği olarak yapıyorum ve severek yapıyorum. Yaptığım davul güzel olursa mutlu oluyorum ama ağaç kötü çıkarsa, kırılırsa içimden ağlayasım geliyor. Çünkü emeğime üzülüyorum” dedi.
Atalarımızdan kalan hatıra
Davul yapımında ceviz ağacının en ideal malzeme olduğunu vurgulayan usta, “Büyük tomruklar alıyoruz ama içinin nasıl çıkacağını bilemeyiz. Kimi zaman iyi çıkar, kimi zaman kötü. Yine de her defasında en iyisini yapmaya çalışırım. Çünkü bu iş bana babamdan ve dedemden kalan bir hatıra” ifadelerini kullandı.
Bir yıl bekletirim
Koşar, her davulun özenle yapıldığını belirterek, “Bir davulu bir haftada yaparım ama hemen satışa sunmam. En az bir yıl bekletirim, demini ve kalıbını alsın diye. Bunu herkes bilmez; biz dedemizden böyle öğrendik” diye konuştu.
Geleneksel Yöntemlerle Üretiliyor
Geleneksel yöntemlerle üretime devam ettiğini dile getiren Koşar, en çok talebin İstanbul’dan geldiğini belirterek, “Eskiden iyi bir davul almak isteyenler gece gelip altın, hediyeler getirirdi. Şimdi de bizi bilenler yine geliyor. Belki benden sonra bu meslek yapılmayacak ama ben elimden geldiğince sürdüreceğim” dedi.
500 TL'den başlıyor
Kullanılan malzeme ve işçiliğe göre davul fiyatlarının değiştiğini ifade eden Ahmet Koşar, “Fiyatlar 500 liradan başlar, 2 bin 500 liraya kadar çıkar. Kaliteli ağaç ve deriyi usta işçilikle buluşturunca iyi bir davul çıkar. Ama bu işi sevmeden yapan biri o emeği gösteremez” sözleriyle mesleğe duyduğu sevgiyi dile getirdi.
Bakmadan Geçme





