Malatya'da olduğu gibi Adıyaman'da da belirsizlik: Şeffaflık yok, borç bilgisi yok!
6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Malatya ve Adıyaman'da konut ve iş yeri inşaatları sürerken, maliyet ve ödeme planlarındaki belirsizlik tepki çekiyor. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere Malatya ziyaretinde yaptığı açıklamada, 'Evine geçen vatandaş mutlu ama borcunun ne kadar olduğunu hala bilmiyor. Şeffaflık istiyoruz' ifadesini kullandı.
6 Şubat depremleri sonrası Malatya’nın çarşı merkezinde 20 bin iş yeri ağır hasar aldı. TOKİ tarafından yeniden inşa edilen konut ve iş yerlerinin Nisan ayında teslim edilmesi planlanıyordu. Ancak iş yerlerinin önümüzdeki aylarda teslim edilmesi bekleniyor. Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Malatya’da yaptığı ziyarette, iş yerlerindeki belirsizliğin Malatya’da olduğu gibi Adıyaman’da da yaşandığını belirterek dert yandı.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanlığında vatandaşlarla bir araya gelen Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, 6 Şubat depremlerinden ağır şekilde etkilenen Malatya ve Adıyaman illerinde yapımı süren kalıcı konutlar ile iş yerlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bölgede inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Tutdere, özellikle hak sahipliği süreci tamamlanan vatandaşlara teslim edilmesi planlanan konut ve iş yerlerinin maliyetleri konusunda ciddi bir belirsizlik yaşandığını vurguladı.
Malatya’nın çarşı merkezinde yapımı süren iş yerlerinin maliyetlerinin hala esnafla paylaşılmadığını dile getiren Tutdere, aynı belirsizliğin Adıyaman’da da yaşandığını vurguladı. Vatandaşların, kura sonucu teslim aldıkları konutlara taşınmalarına rağmen, ne kadar borçlandıklarını bilmediklerini ifade etti.
“Adıyaman da Malatya da Aynı Belirsizliği Yaşıyor”
Malatya’da yaşanana belirsizlik Adıyaman’da da devam ettiğini söyleyen Tutdere, Malatya’nın çarşı merkezinde yapımı süren iş yerlerinin maliyetleri hâlâ netlik kazanmış değil. Konut ve ticari alanların hangi şartlarda hak sahiplerine teslim edileceği, ödenecek bedellerin ne kadar olacağı belirsizliğini koruyor. Aynı belirsizlik Adıyaman’da da yaşanıyor. Vatandaşlar, kurası çekilen ya da anahtarları teslim edilen konutlara yerleşirken, bu evlerin kendilerine ne kadarlık bir borç yükü getireceğini henüz bilmiyor. İki yılı aşkın süredir konteynerlerde yaşam mücadelesi veren depremzedeler, başlarını sokacak bir evin sevinciyle birlikte ödeme planının ne olacağına dair kaygıyı da aynı anda yaşıyor” şeklinde konuştu.
Maliyetler Şeffaf Verilmeli Çağrısı Yapıldı
Konut ve iş yeri maliyetlerinin şeffaf olması çağrısında bulunan Tutdere “Konutların nihai maliyetinin, geri ödeme koşullarının, taksitlerin süresi ve tutarlarının açıkça belirtilmemesi, hem Malatya’da hem Adıyaman’da vatandaşlar arasında ciddi bir belirsizlik ve endişe yaratıyor. Özellikle esnaf ve iş yeri sahipleri, çarşı merkezinde kendilerine tahsis edilecek dükkânların maliyetleri ve ödeme takvimleri hakkında hiçbir bilgilendirme yapılmadığını belirterek, işlerini nasıl sürdüreceklerini kestiremediklerini ifade ediyor. Deprem sonrası yeniden inşa sürecinde önemli aşamalar kaydedilse de, vatandaşların şeffaf bilgiye olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. Vatandaşlar, devlet yetkililerinden maliyet ve ödeme planlarının kamuoyuna net, açık ve anlaşılır şekilde duyurulmasını talep ediyor” ifadelerini kullandı.