Malatya'da kayısı üzerinden şov yapanlara Ağbaba'dan sert tepki! 'Biz Biriz'
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da kayısı ile ilgili yapılan tartışmalara son noktayı koydu. Bazı siyasi şovların kayısı üzerinden yapıldığına dikkat çekerek, 'Küçük siyasi şovlardan kendi ilinin seçmenine şirin görünmek için bu tür söylemlerden uzak durmak lazım. Ne Baskil'den ne Elbistan'dan ne Gürün'den ayrı değiliz. Biz biriz' dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TARSİM Bölge Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret etti. Ziyarette, Malatya’da kayısıya yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
‘AR-GE birimi kurduk’
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ağbaba’ya ziyaretlerinden duyduğu memnuniyetini dile getirerek “Meyvecilik araştırma enstitüsü olarak 3 kampüste hizmet veriyoruz. Enstitümüz öncelikle kayısı başta olmak üzere tüm meyve türleri ile ilgili çalışmalar yapıyor. Tamamen proje odaklı olarak çalışıyoruz. TAGEM Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışıyoruz. Ar-Ge birimimizde 38 toplamda 120 personel ile hizmet veriyoruz. Son dönemlerde gıda konusunda kayısıda katma değer konusuna ağırlık veriyoruz. Bu çerçevede glütensiz değirmen ve AR-GE birimi kurduk. Burada ürettiğimiz ürünleri özellikle çölyak hastaları ve sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşlarımıza sunmaya çalışıyoruz. 5 çeşit un üretimi gerçekleştiriyor, bunlardan üretilen unlarla glütensiz ürünler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
200 işçinin yaptığı işi bir günde yapacak!
Kayısı kükürtleme ve kurutma konusunda TÜBİTAK'tan geçirdikleri projeler olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ege İhracatçılar Birliği'nin desteği ile yaptığımız çalışmalar var. Kayısı çekirdeğini çıkartma makinesinin özel bir firma ile birlikte yürütüyoruz. Bu yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kayısı çekirdeği çıkartma makinesinin tamamlamış olacağız. Bir makine ortalama 200 işçinin yaptığı işi bir günde yapmış olacak” dedi.
‘Kayısıyı gözümüz gibi koruması lazım’
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kayısı Araştırma Enstitüsü’nün 1937'de kurulduğunu belirterek “Enstitü Malatya'nın en önemli kamu kuruluşlarından biri. Sürekli kayısıyı konuşuyoruz ama kayısı Araştırma enstitüsü hem kayısı için çok önemli bir mesele siyaset üstü bir mesele kayısıya da bu şekilde bakmak lazım enstitü birçok yeni ürünü çiftçimizin hizmetine sunmuş durumda. Birçok yeni ürünü geliştiriyor. Daha başarılı olması için üzerimize ne düşünürse yapmaya hazırız. Kayısı bizim için milli bir mesele. O yüzden hepimizin bu ürünü gözümüz gibi koruması lazım” dedi.
Tescillendi ama yeri kadar tanıtılmadı!
Ağbaba, zaman zaman kayısı ithalatı ile ilgili çeşitli söylentiler ortaya konulduğunu belirterek, “Biz de bunu Tarım Bakanlığı bütçesinde ve diğer dönemlerde gündeme getiriyor, konuyu takip ediyoruz. Bir başka ülkenin ürününün Malatya kayısısı gibi tanıtılması cinayettir. Kayısı bu bölgenin en önemli en marka ürünü, şimdi bazı tartışmalar yapılıyor. Baskil, Elazığ kayısısı diye. Aslında Malatya kayısısı bölgenin tamamını kapsayan bir ürün. Bir ürünün marka olması hemen olabilecek bir iş değil. Küçük siyasi şovlardan kendi ilinin seçmenine şirin görünmek için bu tür söylemlerden uzak durmak lazım. Ne Baskil’den ne Elbistan'dan ne Gürün’den ayrı değiliz. Biz biriz. Geçtiğimiz yıl zirai don felaketinde ürünlerinin yüzde 100'ünü kaybeden şehir Malatya oldu. Bu zor şartlar altında üreticiye hep beraber destek olacağız. Siz zaten yeni ürünler geliştirerek daha verimli ürünler elde edilmesi için çalışarak bize katkı sunuyorsunuz Biz de siyasiler olarak biz de siyasiler olarak sizlere katkı sunmamız gerekiyor. Bu bizim temel görevimiz. Kayısımız Avrupa coğrafi işareti aldı. Ürün geliştirdi ama bunun tanıtımı noktasında eksiklik varsa gidermemiz gerekiyor” dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TARSİM Bölge Müdürü Bülent Zelyurt’tan da TARSİM çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
Bakmadan Geçme


